Шольц виступив проти призначення фон дер Ляєн генсеком НАТО - ЗМІ

Шольц виступив проти призначення фон дер Ляєн генсеком НАТО - ЗМІ

Укрінформ
Федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц виступив проти кандидатури нинішньої очільниці Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн на посаду генерального секретаря НАТО.

Про це повідомляє Welt am Sonntag з посиланням на високопоставлених чиновників ЄС та провідних дипломатів, передає Укрінформ.

"Шольц був категорично проти того, щоб фон дер Ляєн очолила НАТО", - розповіло німецькому виданню поінформоване джерело.

За словами співрозмовників, державний секретар США Ентоні Блінкен запропонував кандидатуру фон дер Ляєн главі Білого дому Джозефу Байдену. Американський лідер звернувся з цією ідеєю до Шольца, але наприкінці минулого року канцлер ФРН її відхилив.

Як зазначається, посада очільника НАТО була "занадто важливою" для Шольца, щоб довірити її християнському демократу з Німеччини.

"Натомість, на думку Шольца, посада президента Єврокомісії є набагато менш важливою... Крім того, Урсула фон дер Ляєн, вочевидь, надто критично ставиться до Москви, що може виявитися недоліком у довгостроковій перспективі з точки зору канцлера", - йдеться у матеріалі.

Нині ж, пише видання, з'являється дедалі більше ознак того, що нинішній прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте стане генеральним секретарем НАТО і замінить Єнса Столтенберга, який обіймає цю посаду вже 10 років. "Рішення має бути прийняте, по можливості, ще до європейських виборів у червні", - сказав високопоставлений дипломат НАТО.

Читайте також: Зеленський побажав Рютте удачі на шляху до обрання генсеком НАТО

Зараз Рютте проводить багато переговорів, і підтримка його кандидатури зростає.

"Рютте також хоче провести низку переговорів з главами урядів країн НАТО на Мюнхенській конференції з безпеки. Уряди у Вашингтоні, Лондоні, Парижі та Берліні вже давно й рішуче підтримують його кандидатуру. Поки що лише Угорщина висловила відкриті застереження. 21 держава вже заявила про свою підтримку Рютте, а після Мюнхена, ймовірно, їх буде ще кілька", - йдеться у статті.

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте лідирує у змаганнях за посаду генерального секретаря НАТО.

Раніше ЗМІ повідомляли, що президент США Джо Байден виступав за призначення наступним генеральним секретарем НАТО чинного президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Офіційної процедури призначення найвищої посадової особи НАТО не існує. 31 член Альянсу має провести обговорення потенційних кандидатів, поки не буде досягнуто консенсусу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-