Тисячі хорватів вийшли на вулиці із закликом якнайшвидше провести вибори

Тисячі хорватів вийшли на вулиці із закликом якнайшвидше провести вибори

Фото, відео
Укрінформ
Сьогодні тисячі хорватів вийшли на вулиці у відповідь на заклик опозиції до протестів з вимогою якнайшвидшого проведення запланованих на цей рік виборів.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє DW.

Цього року у Хорватії мають відбутися парламентські та президентські вибори, хоча точна дата голосування ще не визначена.

Близько 11 центристських та лівих опозиційних партій організували протест через призначення парламентом колишнього судді Івана Турудіча новим генеральним прокурором.

Опозиційні сили стверджують, що Турудіч має зв'язки з людьми, причетними до корупції, що сам він заперечує.

Протестувальники зібралися на площі Святого Марка у Загребі, в старій частині столиці, біля парламенту та урядових будівель.

Деякі учасники акції скандували заклики до консервативного прем'єр-міністра Андрея Пленковича піти з посади. Інші освистували та висміювали його ім'я, а також згадку про його партію, скандуючи «Вибори зараз!».

Читайте також: У Хорватії журналісти вийшли на протест - обурені можливою забороною кримінальних розслідувань

Пленкович захищав призначення Турудіча, тоді як опозиційні партії подали офіційну вимогу про розпуск парламенту.

Сандра Бенчич, депутат від партії Mozemo («Ми можемо» хорватською), назвала призначення Турудіча «останньою краплею». Вона стверджувала, що «уряд більше не має легітимності та повинен піти».

Турудіча звинувачують у зв'язках з колишнім керівником футбольного клубу «Динамо Загреб» Зораном Мамічем, який був засуджений за ухилення від сплати податків, але уникнув в'язниці, втікши до Боснії та Герцеговини у 2018 році.

Реформування судової системи та боротьба з корупцією були одними з критеріїв, яким Хорватія повинна була відповідати, щоб приєднатися до ЄС, що вона зрештою і зробила у 2013 році.

Як повідомлялося, сотні журналістів протестували у січні в столиці Хорватії місті Загребі проти запропонованого урядом законопроєкту, який, на думку працівників ЗМІ, забороняє їм повідомляти деталі кримінальних розслідувань.

Фото: PIXSELL

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-