ООН у вересні представить програму оновлення глобальних систем колективної безпеки - генсек

ООН у вересні представить програму оновлення глобальних систем колективної безпеки - генсек

Укрінформ
У вересні ООН представить нову програму миру, спрямовану на оновлення глобальних систем колективної безпеки, у т.ч. реформування Ради Безпеки ООН, повторне зобов’язання щодо ліквідації ядерної зброї та інші.

Про це генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш сказав на Мюнхенській конференції з безпеки, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Нам вкрай потрібен справедливий і стійкий мир для України, для Росії та для всього світу. Мир відповідно до Статуту ООН і міжнародного права, який встановлює зобов’язання поважати територіальну цілісність суверенних держав”, - сказав Гутерреш.

За його словами, нині наш світ стикається з екзистенційними проблемами, але глобальне співтовариство є більш фрагментованим і розділеним, ніж будь-коли за останні 75 років.

“Міжнародне співтовариство має зміцнити глобальну архітектуру миру та безпеки, щоб протистояти загрозам і викликам, які були немислимими під час розробки Статуту ООН, таким як кліматична криза, штучний інтелект або кіберзброя”, - сказав Гутерреш.

Генсек ООН наголосив на необхідності «глобального порядку, який працює для всіх», та вказав на свою Нову програму миру, започатковану в липні минулого року, що спрямована на оновлення глобальних систем колективної безпеки. Рекомендації включають реформування Ради Безпеки ООН, повторне зобов’язання щодо ліквідації ядерної зброї та приділення більшої уваги ролі сталого розвитку та кліматичних заходів у запобіганні конфлікту.

Новий порядок денний для миру обговорюватиметься на Саміті майбутнього у вересні в штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку.

Читайте також: Гутерреш нагадав, що досягнення миру між РФ та Україною має відповідати Статуту ООН

«Завжди є можливість створити більш інклюзивний, комплексний і ефективний глобальний порядок, який буде працювати для всіх», - наголосив він.

Про палестино-ізраїльський конфлікт генсек сказав, що ніщо не може виправдати безсовісні напади, здійснені 7 жовтня, і ніщо не може виправдати колективне покарання палестинського народу у відповідь з боку Ізраїлю.

Як повідомляв Укрінформ, 16-18 лютого у готелі Bayerischer Hof проходить 60-та ювілейна Мюнхенська безпекова конференція, яка є міжнародною платформою для обговорення проблем безпеки.

Фото: Johannes Simon/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-