У Гаазі відбулася панельна дискусія «Майбутнє України»

У Гаазі відбулася панельна дискусія «Майбутнє України»

Фото
Укрінформ
У будівлі кампусу Лейденського університету в Гаазі відбулася панельна дискусія «Майбутнє України».

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

Відкрила захід студентка Лейденського університету Яна Руденко, яка є співзасновницею студентської асоціації ABBA (Adriatic-Baltic-Black-Azov Seas), яка й організувала захід.

Руденко розповіла, що коли почалося повномасштабне вторгнення Росії, вона перебувала в Україні. Кілька тижнів пережила в Бучі під російською окупацією, дивом їй вдалося вижити та евакуюватися.

Вона також наголосила, що незаконні війни не можуть лишатися безкарними, не може бути миру без справедливості.

Український військовий Андрій Сіромаха, який наразі перебуває в Нідерландах на реабілітації, також закликав увесь світ об’єднатися заради миру.

У Гаазі відбулася панельна дискусія “Майбутнє України” / Фото: І.Драбок

“Головні виклики зараз – це закінчити цю війну в Україні, цю російську агресію, яка є в Україні. Ми, українці, маємо велику мотивацію розвиватися та покращувати нашу країну. На жаль, сусідів ми не вибираємо. Завершення війни є першочерговим завданням, і роль ЄС дуже велика. Я щиро вдячний усім країнам, що вони не відвернулися від нас у такий важкий час, коли гинуть мирні люди”, - сказав Сіромаха.

Читайте також: На форумі «People Talk Forum» у Кувейті представили українську виставку

Своєю чергою юрист Альфред Сунс, професор міжнародного публічного права Утрехтського університету, який представляв Україну у справі щодо прав прибережної держави в Чорному та Азовському морях та у Керченській протоці (Україна проти РФ), також у справі Україна проти Росії щодо затримання в листопаді 2018 року українських військових кораблів і моряків у Керченській протоці, наголосив на важливості міжнародного права.

“Міжнародне право відіграє надзвичайно важливу роль у боротьбі України з Росією. Ця роль залишатиметься важливою для майбутнього України. Звичайно, нинішня боротьба в основному ведеться на полі бою, а також на багатьох політичних аренах. Але Україна також використовує міжнародне право у боротьбі з Росією, намагаючись притягнути Росію до відповідальності за порушення міжнародного права”, - сказав Сунс.

Як повідомляв Укрінформ, 14 лютого 2024 року в Гаазі 34 країни підписали Любляно-Гаазьку конвенцію про міжнародне співробітництво з розслідування та судового переслідування геноциду, злочинів проти людяності, воєнних злочинів та інших міжнародних злочинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-