Президенту Литви запропонували позбавити громадянства балерину Ілзе Лієпу

Президенту Литви запропонували позбавити громадянства балерину Ілзе Лієпу

Укрінформ
Литовська комісія у справах громадянства запропонувала президенту країни Гітанасу Науседі позбавити громадянства Литви Ілзе Лієпу, балерину, яка проживає в Росії та підтримує агресивну політику президента РФ.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє LRT із посиланням на заяву голови комісії Пранаса Жукаускаса.

«Комісія одностайно вирішила запропонувати президентові позбавити Ілзе Лієпу литовського громадянства», - сказав Жукаускас після засідання комісії.

За його словами, комісія аргументувала це звернення публічною підтримкою Лієпою "держави, яка загрожує інтересам безпеки Литви та її союзників" та загрозою інтересам безпеки Литви, відповідно до підстав, передбачених законом про громадянство.

Голова комісії у справах громадянства нагадав, що особа, питання про чиє громадянство вирішується, чи уповноважений нею адвокат мають право брати участь у засіданні комісії та давати пояснення. Проте ані Лієпа, ані призначений нею представник не виявили бажання бути присутніми на засіданні комісії. За словами Жукаускаса, повідомлення про майбутнє засідання було відправлено три тижні тому на вказану Лієпою адресу в Москві, а також електронною поштою.

«З її боку не було ні дзвінка, ні контакту. Ми не отримали ані підтвердження отримання (листа, - ред.), ані офіційної реакції. Все, що ми можемо оцінити, це її інтерв'ю російським ЗМІ, опубліковане минулого тижня, в якому вона заявляє: "Я розумію, що процес по громадянству в Литві розпочався і продовжується". Вона висловила таке ставлення та розуміння процесу. Ось і вся реакція, весь зворотний зв'язок від неї», - сказав голова комісії.

За його словами, наступного тижня комісія має надати президентові Литви протокол із мотивованою пропозицією позбавити Лієпу громадянства. «Потім рішення буде ухвалено президентом», - резюмував Жукаускас.

Про ініціативу позбавити литовського паспорта балерину Ілзе Лієпу, яка має громадянство Литви та Росії, було оголошено після того, як вона в інтерв'ю російським ЗМІ засудила країни Балтії за їх поведінку та висловила підтримку повномасштабній війні і загарбницьких планів РФ щодо України.

Відповідно до литовського закону про громадянство, особа втрачає литовське громадянство, набуте як виняток, якщо своїми діями вона загрожує інтересам безпеки Литви, публічно висловлює підтримку державі, яка загрожує інтересам безпеки Литви або інших держав-членів ЄС, їх союзників.

Читайте також: росіянам заборонили купувати нерухомість у Литві – рішення Сейму

Як повідомлялося, раніше президент Литви Гітанас Науседа позбавив литовського громадянства фігуристку Маргариту Дробязко. Вона та її чоловік Повілас Ванагас брали участь у проєктах, підготовлених дружиною речника президента Росії після початку повномасштабної російської агресії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-