Колапс океанських течій може різко змінити клімат найближчими роками

Колапс океанських течій може різко змінити клімат найближчими роками

Дослідження
Укрінформ
Система океанічних течій може зазнати критичних змін уже в найближчі роки, що призведе до катастрофічних кліматичних змін, коли температура в одних регіонах різко впаде, а в інших – підвищиться.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації CNN.

Згідно з дослідженням, опублікованим у п’ятницю в журналі Science Advances, учені, використовуючи надзвичайно складні й дорогі обчислювальні системи, знайшли новий спосіб виявлення ранніх ознак наближення колапсу, пов’язаного з циркуляцією течій в океані.

Атлантична меридіональна перекидна циркуляція (AMOC), частиною якої є Гольфстрім, працює як велетенський глобальний конвеєр, переносячи теплу воду з тропіків до Північної Атлантики, де вона охолоджується, стає солонішою, занурюється вглиб океану й далі знову рухається на південь.

Течії переносять тепло й поживні речовини в різні куточки земної кулі та відіграють життєво важливу роль у підтримці відносно м'якого клімату на більшій частині Північної півкулі.

Внаслідок танення льодовиків та зміни сольового балансу AMOC може зупинитися, як це вже траплялося 12 тисяч років тому.

У деяких частинах Європи температура може впасти на 30 градусів за Цельсієм протягом століття. Але вже протягом одного-двох десятиліть клімат може дуже змінитися.

Читайте також: Гренландія щогодини втрачає 30 мільйонів тонн льоду

З іншого боку, країни Південної півкулі чекає різке потепління. Вологі та сухі сезони в Амазонії можуть помінятися місцями, що призведе до серйозних порушень в екосистемі.

Внаслідок руйнування АМОС рівень океану підніметься приблизно на 1 метр.

Дослідження показало, що 2021 року циркуляція течій Атлантичного океану була слабша, ніж будь-коли за останню тисячу років.

Як повідомляв Укрінформ, дослідження нідерландських учених показали, що за збереження сучасних темпів забруднення океану кількість пластику у ньому найближчими двома десятиліттями може подвоїтися

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-