Венесуела стягує війська на кордон з Гаяною

Венесуела стягує війська на кордон з Гаяною

Укрінформ
Венесуела збільшує військову присутність поблизу спірного регіону Ессекібо, який контролюється Гаяною, що може призвести до ескалації напруженості між країнами.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у звіті Центру стратегічних та міжнародних досліджень, повідомляє Bloomberg.

У звіті представлені супутникові знімки як доказ того, що Венесуела будує військову базу на острові Анакоко на кордоні з Гаяною. На зображеннях від середини січня видно плацдарм із будівельними матеріалами, три одиниці бронетехніки, важкий річковий паром, а також розчищення нової території в напрямку півночі.

«Ця ескалаційна поведінка з боку Венесуели створює можливості для прорахунків та втрати контролю над подіями на місці», – йдеться у зведенні.

За словами аргентинського аналітика Андреса Сербіна, нарощування військової присутності Венесуели відбувається вздовж усього кордону з регіоном Ессекібо.

«Вони розмістили катери іранського виробництва і протиповітряні системи оборони російського виробництва у Гуірії, в напрямку Атлантики. Це розширення інфраструктури, необхідної для розгортання військових операцій у цьому районі», – сказав він.

Читайте також: Нафта й золото: США запровадили нові санкції проти Венесуели

Нагадаємо, 7 грудня президент Венесуели Ніколас Мадуро заявив про приєднання до Венесуели частини Гаяни. Того ж дня він наказав державним нафтовим компаніям видати ліцензії на видобування у регіоні Ессекібо корисних копалин та запропонував Національній асамблеї ухвалити закон про приєднання регіону до Венесуели. Пізніше він оголосив про створення "нового штату" в регіоні Ессекібо, який належить Гаяні.

15 грудня лідери Венесуели і Гаяни заявили, що не будуть застосовувати силу один проти одного, і домовилися створити спільну комісію для вирішення територіальної суперечки.

Як повідомляв Укрінформ, 28 грудня Венесуела розгорнула понад 5600 військових неподалік кордону з Гаяною після того, як на тлі територіальної суперечки щодо регіону Ессекібо туди прибув військовий корабель Великої Британії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-