Китай запустив в експлуатацію п’яту станцію в Антарктиді

Китай запустив в експлуатацію п’яту станцію в Антарктиді

Фото
Укрінформ
Китай розпочав експлуатацію своєї п’ятої науково-дослідницької станції в Антарктиді «Ціньлін» (Qinling), збудованої в районі моря Росса в секторі Тихого океану.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Xinhua.

За даними місцевих ЗМІ, станція, яку звели на ділянці площею 5,2 тис. м², розрахована на розміщення 80 осіб у літній час та до 30 науковців у зимовий сезон.

Китайські вчені планують проводити численні дослідження й міждисциплінарні проєкти, пов’язані з атмосферою Землі, геологією материка, природними явищами, екологією та тваринним світом і космічною фізикою. Для океанографічних досліджень на станції створено окрему морську лабораторію.

Нова станція обладнана найновішими «розумними технологіями», зокрема, використовує управління даними, дистанційну синхронізацію на основі систем супутникового зв’язку та має інтелектуальні системи експлуатації і обслуговування, такі як автоматичне виявлення й реагування на надзвичайні ситуації.

Морська лабораторія може здійснювати довгострокове безперервне спостереження та онлайн-моніторинг і передачу даних морського середовища, а також попередню обробку й аналіз проб морської води.

Забезпечення дослідницького центру електроенергією комбіноване і поєднує відновлювальні джерела з традиційними, віддаючи пріоритет чистій енергії (сонячне світло та вітер), що має генерувати понад 60% електроживлення.

Технічні засоби нової станції можуть «оглядати» навколишній простір з дальністю до 500 кілометрів, через що в деяких західних країнах занепокоєні можливістю її використання для ведення розвідки, оскільки станція розташована в зручному місці для збору інформації про Австралію та Нову Зеландію, що китайська сторона категорично заперечує.

Речник МЗС КНР Ван Веньбін на брифінгу в середу сказав, що дослідницький центр допоможе розширити наукове розуміння Антарктиди людством, забезпечить платформу для співпраці Китаю з іншими країнами в наукових експедиціях і сприятиме сталому розвитку в регіоні, додавши, що Китай завжди здійснював свою діяльність відповідно до положень договорів про Антарктику.

Читайте також: Китай побудує в Антарктиді сотню нових телескопів

Проєкт станції «Ціньлін» передбачає міжнародне співробітництво й реалізацію дослідницьких програм за участю Австралії та Норвегії, а в питаннях постачання планується взаємодія з Австралією, Великою Британією, Сполученими Штатами та низкою інших країн.

Китай уже має в Антарктиді чотири станції: «Чанчен» (Changcheng, створена у 1985 році), «Чжуншань» (Zhongshan, функціонує з 1989 року), «Куньлунь» (Kunlun, 2009) і «Тайшань» (Taishan, 2014).

Як повідомляв Укрінформ, радарний супутник NISAR, який невдовзі запустять космічне агентство Сполучених Штатів NASA та Індійська організація космічних досліджень ISRO, відстежуватиме деякі ключові показники стану земної поверхні, зокрема щодо водно-болотних угідь, деформації ґрунту під дією вулканів, руху наземного й морського льоду.

Фото: Xinhua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-