Прага у травні прийматиме глав МЗС НАТО

Прага у травні прийматиме глав МЗС НАТО

Укрінформ
У Празі в травні цього року відбудеться неформальна зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО.

Про це повідомляє iDnes, передає Укрінформ.

У Чехії її називають найбільшою та найважливішою подією Альянсу в Чехії після історичного саміту 2002 року.

«Вона підкреслить, що Чеська Республіка бере активну участь у баченні безпеки західного світу», - сказав глава чеської дипломатії Ян Ліпавський. Саме він запропонував голові НАТО Йенсу Столтенбергу в березні минулого року, щоб Прага знову «потрапила в календар» важливих переговорів союзників.

Очікується, що сотні представників і дипломатів із країн-членів і партнерів прибудуть до Чехії на кілька днів, щоб обговорити європейську та глобальну безпекову політику в Празькому Граді. Очікується, що серед головних тем зустрічі буде російська війна Росії в Україні.

«Захід підкреслить, що Чеська Республіка активно бере участь у баченні безпеки західного світу, а отже, і нашої безпеки… Ми, як Чехія, готові інвестувати в НАТО. Як політично, так і фінансово, що зміцнить незамінний зв’язок між Європою та США», – додав Ліпавський.

Травнева празька зустріч відбудеться з нагоди 25-річчя вступу Чехії до НАТО та 75-річчя заснування самого Альянсу. Водночас це буде остання і ключова зустріч союзників для уточнення порядку денного перед самітом НАТО у Вашингтоні в липні.

Точні дати зустрічі поки не називається.

Читайте також: Наступне засідання «Рамштайн» відбудеться 14 лютого у Брюсселі

Глави дипломатичних відомств країн НАТО регулярно зустрічаються двічі на рік у брюссельській штаб-квартирі Альянсу, подібно до міністрів оборони.

Саміт НАТО в Празі 2002 року увійшов в історію, серед іншого, найбільшим розширенням Альянсу за рахунок семи нових країн. Протягом двадцяти двох років після цього союзників не проводили в ЧР зустрічей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-