Японія та Італія підтвердили рішучу підтримку України

Японія та Італія підтвердили рішучу підтримку України

Укрінформ
Прем’єр-міністри Японії та Італії Фуміо Кішіда і Джорджа Мелоні на зустрічі в Токіо підтвердили рішучість їх країн співпрацювати в підтримці України, яка протягом останніх двох років протистоїть повномасштабному російському вторгненню.

Про це повідомляє Kyodo, передає Укрінформ.

Візит Мелоні до Токіо пов’язаний із передачею головування Японії у «Великій сімці» (G7) Італії, яка буде господарем цьогорічного саміту лідерів країн «Групи семи».

«Кішіда та Мелоні підтвердили рішучість співпрацювати в підтримці України, яка впродовж останніх двох років перебуває під російським вторгненням», - пише Kyodo.

Видання нагадує, що на торішньому саміті в Хіросімі у травні лідери G7 пообіцяли непохитну підтримку України під час війни, а Президент Володимир Зеленський взяв участь у засіданнях в заключний день зустрічі.

Під час переговорів у Токіо глави урядів Японії та Італії також обговорили досягнення торішнього саміту G7 у Хіросімі та акцентували увагу на необхідності встановлення правил для запобігання зловживанню технологіями штучного інтелекту.

Сторони також обмінялися думками про те, як протистояти зростаючій самовпевненості Китаю в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.

Мелоні також розповіла Кішіді, що на майбутньому саміті Італія планує зосередитися на тому, як боротися зі зміною клімату та енергетичній безпеці, а також на співпраці з країнами, що розвиваються, на Глобальному Півдні.

Читайте також: G7 і Євросоюз можуть використати заморожені активи РФ як заставу для допомоги Україні – Bloomberg

Окремо двоє глав урядів обговорили питання військово-технічного співробітництва, зокрема, спільний із Великою Британією тристоронній проєкт із розробки винищувача наступного покоління, оскільки ці країни стикаються з дедалі серйознішими викликами безпеці, такими як агресія Росії проти України.

Наприкінці минулого року міністри оборони Японії, Італії та Великої Британії погодилися створити координаційний орган для реалізації даного проєкту, що ознаменувало почато реалізації їх планів на практиці.

Нагадаємо, до групи семи високорозвинених країн світу G7 входять Велика Британія, Канада, Франція, Німеччина, Італія, Японія та Сполучені Штати, а також Європейський Союз.

Як повідомляв Укрінформ, країни Групи семи (G7) та Європейський Союз обговорюють план щодо використання понад 250 мільярдів доларів із заморожених активів російського центрального банку як заставу для допомоги у фінансуванні відновлення України.

Фото: Kyodo

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-