Держбезпека Литви торік виявила 1415 мігрантів, які становлять загрозу безпеці

Держбезпека Литви торік виявила 1415 мігрантів, які становлять загрозу безпеці

Укрінформ
Департамент Державної безпеки Литви (Valstybės saugumo departamentas, VSD) 2023 року розглянув більше як 120 тисяч кейсів щодо загроз країні від іммігрантів, 1415 з них справді становлять загрозу безпеці країни, близько 80% - це білоруси, переважно вихідці із силових структур.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє литовський мовник LRT.

Загалом минулого року VSD провів 121 577 оцінок загроз, що походять від іноземців. Щодо 1415 осіб до Департаменту міграції були надані висновки про те, що їхнє проживання в Литві становить загрозу безпеці держави. Близько 80% цих осіб є громадянами Білорусі, і більшість із них пов'язана з диктаторським режимом Олександра Лукашенка.

«Серед тих білорусів, проживання яких у Литві становить загрозу безпеці, близько 60% працювали у системі внутрішніх справ або державних установах, близько 30% служили у збройних силах, до 10% працювали у військовій промисловості або на інших стратегічних об'єктах», - зазначили у VSD.

Уточнюється, що висновки про загрозу, яку становлять іноземні громадяни для безпеки держави, робляться з урахуванням наявної розвідувальної інформації та інших даних.

Спецслужба також зазначила: не виключено, що деякі з тих білоруських іммігрантів, які надають дані державним установам, намагаються приховати інформацію про свою службу чи трудові відносини. «За даними VSD, більшість мігрантів з Білорусі - економічні мігранти, і лише частина білорусів, які проживають у Литві, беруть участь у різних опозиційних заходах. Це відкриває перед білоруськими спецслужбами можливості для розширення своєї діяльності та використання лояльних режиму осіб проти інтересів Литви», - зазначає спецслужба.

Вказаний коментар литовської держбезпеки був наданий у зв’язку з інцидентом, який стався напередодні. Литовський Департамент міграції анулював тимчасову посвідку на проживання, видану громадянинові Білорусі Олександру Мацієвичу, ексмайору білоруської поліції, який у 2020 році брав участь у придушенні протестів.

Інформація про те, що колишній майор міліції Мацієвич утік до Литви, була вперше опублікована опозиційною організацією колишніх білоруських силовиків Belpol. Цю інформацію вона отримала від білоруської діаспори у Литві.

Мацієвич дав свідчення у білоруському суді та виступив проти однієї учасниці протесту, яка нібито порвала його форму під час акції протесту. Білоруські правозахисники визнали дівчину політв'язнем.

Читайте також: Фінляндія звинувачує Росію в спробах дестабілізувати кордон

Як повідомлялося, масові протести у Білорусі у 2020 році спалахнули після президентських виборів, на яких виборча комісія оголосила переможцем Олександра Лукашенка. Білоруська влада відреагувала на демонстрації опозиції жорсткими репресіями: понад 35 тис. осіб було затримано міліцією, тисячі протестувальників заявили, що зазнали насильства з боку співробітників силових структур. Ключові опозиційні діячі були ув'язнені або змушені залишити країну, незалежні ЗМІ зазнали обшуків, їхні журналісти - арештів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-