Ізраїль вимагає відставки генерального секретаря ООН

Ізраїль вимагає відставки генерального секретаря ООН

Укрінформ
Міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац заявив у вівторок, що Антоніу Гутерреш має піти у відставку з посади генерального секретаря ООН.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico.

Ця вимога надійшла після звинувачень Ізраїлю в тому, що 12 співробітників Агентства ООН з допомоги палестинським біженцям (UNRWA) були причетні до насильницького нападу ХАМАСу 7 жовтня 2023 р.

“Звичайно, він несе відповідальність як генеральний секретар ООН. Гутерреш має піти у відставку або ООН має замінити його", — сказав Кац.

Ізраїль дискутував з ООН протягом кількох місяців після того, як у жовтні Гутерреш заявив, що атака ХАМАСу “не відбулася у вакуумі” та звинуватив Ізраїль у проведенні “56 років задушливої окупації”.

Читайте також: Польща утримається з рішеннями щодо агентства ООН у Газі до завершення слідства

Після того, як Міжнародний суд ООН дорікнув Ізраїлю за його тривале бомбардування сектору Гази у відповідь, але не закликав до припинення вогню — Ізраїль звинуватив десяток співробітників ООН в участі у нападі ХАМАСу.

США, Німеччина, Італія та інші країни відповіли призупиненням фінансування UNRWA.

“Країни діяли правильно, хоча це була гуманітарна організація”, — зазначив Кац.

Агентство UNRWA заперечує, що свідомо допомагало ХАМАСу чи будь-якій іншій бойовій групі. У агентстві заявили про те, що воно ретельно розслідує звинувачення та притягує персонал до відповідальності.

Читайте також: Reuters із посиланням на досьє Ізраїлю: 190 співробітників ООН у Газі причетні до нападу ХАМАС

Як повідомляв Укрінформ, генсек ООН Антоніу Гутерреш проводить зустрічі з представниками країн, які відмовилися фінансувати агентство у справах палестинських біженців, співробітників якого підозрюють у причетності до нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня. У понеділок Гутерреш провів переговори з постпредом США при ООН Ліндою Томас-Грінфілд з цього питання.

Раніше він закликав низку країн-донорів відновити фінансування UNRWA після інформації про участь окремих його співробітників у діях ХАМАСу. Також він зазначив, що UNRWA проводить внутрішнє розслідування, й винуватці будуть притягнуті до відповідальності.

Близько двох десятків країн призупинили фінансування UNRWA на час розслідування. Серед них – США, Велика Британія, Нідерланди, Італія, Німеччина, Австралія, Швейцарія.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-