У Білорусь чотирма літаками доставили вантаж із Китаю, ймовірно, військовий - ЗМІ

У Білорусь чотирма літаками доставили вантаж із Китаю, ймовірно, військовий - ЗМІ

Укрінформ
У Мінськ 8-11 січня щоденно прилітав борт із Китаю, який, імовірно, доставляв військовий вантаж. Літак приземлявся у VIP-зоні аеропорту, якою користується самопроголошений президент Олександр Лукашенко.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють 30 січня білоруські спостерігачі опозиційного проєкту Motolko.help.

«На початку січня моніторинговою групою "Беларускі Гаюн" було зафіксовано нетипову активність китайської вантажної авіакомпанії Air China Cargo в Національному аеропорту "Мінськ". Протягом чотирьох днів один і той самий транспортний літак Boeing 747-4FTF (реєстраційний номер B-2476) здійснив чотири рейси за маршрутом Урумчі (ZWWW) - Мінськ (UMMS) і назад», - йдеться у повідомленні.

За даними спостерігачів, борт Air China Cargo доставив у Білорусь військову техніку з Китаю. Вантаж, імовірно, не проходив митного очищення і одразу залишив аеропорт, оскільки навколо місця стоянки військовому вантажу ніде розташуватися, щоб не привертати додаткової уваги і не стояти просто неба.

Рейси відбувалися щодня 8-11 січня. Всі вони прибували до Мінська фактично в один і той самий час - з 9:30 до 10:10 ранку і пробули в Мінську також однаковий за тривалістю проміжок, достатній для проведення розвантаження - три години.

Видання зазначає, що в аеропорту "Мінськ" розташовується транспортно-логістичний центр, який обслуговує вантажні рейси, які прибувають і вибувають. Тому всі вантажні літаки зазвичай паркуються на спеціальних стоянках логістичного центру.

Китайський B-2476 після посадки паркувався на іншій стоянці - 1А. Вона зарезервована для обслуговування урядових літаків Білорусі, зокрема - самопроголошеного президента Олександра Лукашенка. Крім того, VIP-стоянка 1А фізично розташована на відстані від усіх інших. Праворуч від неї знаходиться КПП для виїзду з аеропорту найкоротшим шляхом без відвідування пунктів огляду в будівлі.

Видання нагадує, що ще до початку повномасштабної війни ЗС Білорусі прийняли на озброєння китайські бронеавтомобілі CS/VN3 Dajiang (Дракон) (з 2017 року). У 2018 році доставка до Мінська однієї з партій машин була зафіксована у сюжеті телекомпанії ВоєнТВ. На кадрах видно, що в Білорусь їх привозили за допомогою такого ж вантажного літака Boeing 747-4FTF (реєстр. номер B-2475) компанії Air China Cargo. За один рейс Boeing 747 може привезти щонайменше чотири-п'ять таких бронеавтомобілів.

Також білоруське ВПК використовує китайські комплектуючі для виробництва ракет РСЗВ «Полонез». «Що конкретно привезли чотирма бортами цього разу, наразі невідомо. Але все вказує на те, що це вантаж військового призначення», - резюмує Motolko.help

Як повідомляв Укрінформ, на початку січня стало відомо, що міноборони Білорусі будує нове військове містечко в Гомельській області, за 40 кілометрів від кордону з Україною. Будівництво першої черги має бути завершено у березні 2024 року.

Фото: Jetphotos

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-