Індія планує відмовитися від закупівлі російської зброї - Reuters

Індія планує відмовитися від закупівлі російської зброї - Reuters

Укрінформ
Індія прагне дистанціюватися від РФ як від свого найбільшого постачальника зброї після того, як війна в Україні підірвала здатність РФ постачати боєприпаси та запчастини.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на індійські джерела, передає Укрінформ.

Як пише агентство, Індія як найбільший у світі імпортер зброї, поступово переорієнтовується на Захід, оскільки США прагнуть зміцнити зв'язки в Індо-Тихоокеанському регіоні.

За даними Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру, Росія поставила 65% закупівель зброї Індії на суму понад 60 мільярдів доларів протягом останніх двох десятиліть, але війна в Україні прискорила поштовх до диверсифікації індійської бази озброєнь.

«Ми навряд чи підпишемо якусь велику військову угоду з Росією. Це було б «червоною лінією» для Вашингтона», — сказав Нандан Уннікрішнан, експерт з питань Росії в аналітичному центрі Observer Research Foundation у Нью-Делі.

За словами експертів і чиновників, Росія публічно закликала Індію посилити оборонні зв'язки, але прем'єр-міністр Нарендра Моді зосередив свою увагу на внутрішньому виробництві із застосуванням західних технологій.

Такі зусилля краще вписуються в програму Моді Make in India, спрямовану на заохочення внутрішнього виробництва, пише Reuters. За словами міністра оборони Індії, протягом наступного десятиліття країна планує витратити майже 100 мільярдів доларів на оборонні замовлення.

Як зазначається, Індія і США планують «прискорити» технологічне співробітництво і спільне виробництво в галузі оборонної промисловості. Торік країни уклали угоду, в рамках якої компанія General Electric вироблятиме в Індії двигуни для своїх винищувачів. Це стало першою подібною поступкою США країнам, які не є союзниками.

Крім того, за даними джерел Reuters, Індія розглядає можливість закупити французькі винищувачі для свого новітнього авіаносця, а також хоче виробляти підводні човни за французькою, німецькою чи іспанською технологією та винищувачі з американськими і французькими двигунами.

Читайте також: Швейцарія й Індія досягли угоди про вільну торгівлю

«Індія продовжуватиме розвивати співпрацю за різними напрямами, щоб одночасно підтримувати зв'язки з Росією та врівноважувати їх зв'язками із Заходом, але це не буде рівномірним розподілом», - зазначив Свасті Рао, який є експертом з Євразії з державного інституту Manohar Parrikar Institute for Defence Studies і Analyses.

Як повідомляв Укрінформ, Індія змінює своє ставлення до війни Росії проти України і поступово схиляється до думки, що війну потрібно якомога швидше закінчувати, заявив засновник, почесний директор Ради стратегічних та оборонних досліджень, доцент Центру міжнародної політики, організації та роззброєння Університету Джавахарлала Неру Хеппімон Джейкоб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-