Українські полярники показали рідкісне явище - сувої зі снігу

Українські полярники показали рідкісне явище - сувої зі снігу

Фото
Укрінформ
Вчені станції «Академік Вернадський» показали досить рідкісне явище - сувої зі снігу, які також називають снігові рулони.

Як передає Укрінформ, фото згортків снігу Національний антарктичний науковий центр оприлюднив у Фейсбуці.

Полярники зазначають, що кількашарові згортки снігу, всередині яких зазвичай є порожнеча, можуть бути як зовсім невеликими – від кількох сантиметрів у діаметрі, так і досить помітними – діаметром понад метр, нагадуючи тюки сіна на полі.

Таке явище є досить рідкісним, хоча зустрічається не тільки в Антарктиді.

Щоб утворилися снігові рулони, потрібний збіг кількох погодних умов - два різних шари снігу (підмерзлий або вкритий льодовою кіркою і свіжий, пухкий), температура, близька до точки танення льоду, а сила вітру має бути такою, щоб переміщати грудки снігу, але не руйнувати їх. Також для формування рулонів здебільшого потрібен схил.

Читайте також: Українські полярники показали, як пінгвіни влаштували «гойдалку» в Антарктиці

«Необхідність збігу всіх цих досить специфічних умов якраз і робить снігові сувої унікальним явищем, яке нечасто побачиш», - зауважили полярники.

Як повідомляв Укрінформ, Кабмін продовжив термін дії Державної цільової науково-технічної програми досліджень в Антарктиці по 2025 рік, тож Україна й надалі підтримуватиме безперебійну роботу станції «Академік Вернадський» та криголама «Ноосфера».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-