США чекають на підпис Ердогана під протоколом про вступ Швеції в НАТО, аби схвалити продаж F-16

США чекають на підпис Ердогана під протоколом про вступ Швеції в НАТО, аби схвалити продаж F-16

Укрінформ
Щойно президент Туреччини Реджеп Ердоган підпише закон про схвалення парламентом протоколу про вступ Швеції в НАТО, і цей документ доправлять у Вашингтон, Держдеп США одразу надішле в Конгрес запит на продаж Туреччині винищувачів F-16.

Як повідомляв Укрінформ, про це в інтерв’ю Reuters сказав посол США в Туреччині Джефф Флейк.

"Щойно офіційний ратифікаційний документ буде отримано у Вашингтоні, Державний департамент США негайно надішле Конгресу запит на продаж F-16 на суму 20 млрд дол.", – повідомив посол.

Дипломат також висловив сподівання, що це відбудется "протягом кількох днів".

Зазначається, що парламент Туреччини ратифікував заявку Швеції на членство в НАТО у вівторок, усунувши головну перешкоду для розширення НАТО після 20 місяців зволікання. Далі Ердоган має підписати закон, який буде опубліковано в Офіційному віснику Туреччини. Офіційний документ про схвалення приєднання Швеції згодом має бути відправлено до Вашингтона.

"Я не бачу причин для очікування з боку Туреччини, коли парламент вже ухвалив рішення… Отож я очікую, щойно це (документ про ратифікацію вступу – ред.) буде передано Вашингтону, тоді Конгрес буде повідомлено (про продаж F-16 - ред.)", – сказав Флейк.

За його словами, коли всі умови будуть виконані, про це буде зроблено офіційну заяву.

Читайте також: Спікер парламенту Угорщини не бачить «жодної терміновості» у схваленні вступу Швеції до НАТО

Як повідомляв Укрінформ, 23 січня Великі національні збори (парламент) Туреччини після публічного обговорення більшістю голосів схвалили участь Швеції в НАТО. Таким чином єдиною країною НАТО, яка не схвалила приєднання Швеції до Альянсу, залишається Угорщина.

Спікер парламенту Угорщини Ласло Ковер заявив, що немає терміновості в ухваленні заявки Швеції на членство у НАТО після її ратифікації Туреччиною.

Фото: Defensie.nl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-