Китай може використати силу, якщо бачитиме успіх Путіна у війні - Столтенберг

Китай може використати силу, якщо бачитиме успіх Путіна у війні - Столтенберг

Укрінформ
Від розвитку ситуації у розв’язаній Росією війні проти України великою мірою залежить безпека в Азії.

Про це сьогодні у Давосі під час участі у дискусійній панелі «Безпека у небезпечному світі» в рамках Всесвітнього економічного форуму заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Трансатлантичний регіон постає перед глобальними загрозами. Безпека більше не є регіональним питанням, воно глобальне. Тож те, що відбувається в Азії, має значення для Європи, і навпаки. Японія і Південна Корея, які є близькими партнерами НАТО, занепокоєні тим, що відбувається в Україні. Вони знають, що чим більше успіху Путін матиме в Україні, то більшою є ймовірність того, що Пекін використає силу. Світ сьогодні є взаємопов’язаним, тож ми повинні мати глобальні підходи», - сказав Столтенберг.

Читайте також: Допомога НАТО для України є не благодійністю, а інвестицією в безпеку - Столтенберг

При цьому він зауважив, що Альянс не вважає Китай своїм противником. Водночас союзники вимушені враховувати значні інвестиції Китаю у розвиток військових спроможностей, включаючи ядерну зброю. Занепокоєння викликає і поведінка Китаю у Південно-Китайському морі, а також порушення цією країною норм та принципів, що є ключовими для НАТО, зокрема, верховенства права та свободи висловлювань, як це відбувалося щодо Гонконгу, пояснив генсек.

«Все це має значення для НАТО. Ми також маємо розуміти, що це не НАТО рухається в Азію, це Китай підходить ближче до нас. Ми бачили це в Африці, ми бачили це в Арктиці, ми бачили їх спроби контролювати критичну інфраструктуру. Не так давно ми обговорювали розвиток 5G комунікацій – це не лише комерційне питання, це питання нашої безпеки. Тож НАТО має реагувати на те, що відбувається в Азії», - додав генеральний секретар НАТО.

Читайте також: Зеленський: Робота над організацією Глобального саміту миру вже розпочалася

Як повідомлялося, 16 січня у Давосі розпочав роботу Всесвітній економічний форум, який зібрав впливових політиків, економістів, представників бізнесу та громадськості з усього світу для обговорення глобального економічного розвитку та найбільш гострих проблем, з якими стикається людство.

Фото: Europa Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-