Фінські компанії постачають Росії компоненти військового призначення

Фінські компанії постачають Росії компоненти військового призначення

Розслідування
Укрінформ
Фінські журналісти з'ясували, що близько 20 невеликих логістичних та експедиторських компаній, які належать особам російського походження, експортували з Фінляндії у Росію продукцію, що належить до предметів військового призначення.

Про це йдеться у розслідуванні Yle, передає Укрінформ.

За даними розслідування, ці компанії працювали у непримітних ангарах і невеликих офісах, переважно на південному сході Фінляндії недалеко від кордону з РФ і в Вантаа, де є аеропорт і великі логістичні центри. Вони або експортували товари безпосередньо в Росію, або виступали в ролі посередника між іноземним продавцем і російським покупцем.

Клієнти цих компаній пов'язані з російською військовою промисловістю або розвідувальними органами, такими як ФСБ, йдеться у публікації.

Наприклад, згідно з митними даними, які отримали журналісти, одна компанія, розташована недалеко від Лаппеенранта, експортувала в РФ датчики, дизельні двигуни, паливні насоси і трансмісійне обладнання. Частини аналогічних товарів було виявлено у знищеній в Україні російській зброї і транспортних засобах. Лише деякі з цих компонентів потрапили під санкції Заходу, що спростило їхній експорт до Росії.

Читайте також: Фінляндія готова вжити додаткові заходи після закриття кордону з РФ - прем’єр

Одна з фінських компаній за кілька тижнів до початку війни відповідала за поставки на суму понад 10 млн євро замовнику, пов'язаному з російською оборонною промисловістю. Поставки включали відеокамери, жорсткі диски та іншу електроніку. Після вторгнення Росії в Україну компанія «почала організовувати аналогічні поставки товарів з Фінляндії до Узбекистану, за допомогою якого, як відомо, Росія обходить санкції», йдеться у статті.

Згідно з матеріалами розслідування, щонайменше дев’ять російських клієнтів цих фінських компаній мають зв’язки або з ФСБ, або з російським ОПК.

Як повідомляв Укрінформ, низка компаній із США, Японії, Південної Кореї, Німеччини, Італії, Фінляндії, Естонії, Латвії, Литви, Австрії та Сербії продовжують попри санкції продавати в РФ верстати та компоненти для виробництва танків «Прорив» та «Армата».

Фото з сайту euractiv.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-