Блінкен обговорив із головним партійним дипломатом Китаю війну в Україні

Блінкен обговорив із головним партійним дипломатом Китаю війну в Україні

Укрінформ
Держсекретар США Ентоні Блінкен під час зустрічі у Вашингтоні з керівником Міжнародного відділу ЦК Компартії Китаю Лю Цзянчао, головним претендентом на пост нового глави МЗС КНР, обговорив питання війни Росії проти України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в повідомленні речника Держдепартаменту Метью Міллера, опублікованому на сайті відомства.

Речник зазначив, що в ході переговорів сторони провели конструктивну дискусію з низки двосторонніх, регіональних і глобальних питань, включаючи сфери потенційної співпраці та питання, що викликають розбіжності між двома країнами.

«Сторони обмінялися думками стосовно регіональних і глобальних питань, включаючи війну Росії проти України, КНДР та Близький Схід», - ідеться в повідомленні.

В ньому зауважується, що держсекретар вчергове наголосив на важливості підтримки миру та стабільності в Тайванській протоці й у Південно-Китайському морі, а також дотриманні та захисту навігаційних прав і свобод у Червоному морі.

Топдипломати також підтвердили важливість продовження реалізації домовленостей, досягнутих на саміті лідерів США і Китаю в Сан-Франциско в листопаді минулого року, зокрема щодо співпраці у боротьбі з наркотиками та комунікації між військовими.

Читайте також: Китай відреагував на обстріл Покровської громади на Донеччині

«Обидві сторони визнали важливість продовження підтримки відкритих каналів зв’язку між Сполученими Штатами та КНР», - ідеться в повідомленні Міллера.

Нинішній керівник Міжнародного відділу ЦК КПК Лю Цзянчао, який має статус міністра і чия роль у реалізації зовнішньополітичного курсу Китаю фактично прирівнюється до ролі глави МЗС, вважається головним претендентом на пост міністра закордонних справ КНР.

Чинний міністр Ван Ї поєднує цю посаду з партійним постом керівника офісу комісії ЦК КПК із закордонних справ, що впливає на ефективність роботи цієї комісії, де приймаються ключові зовнішньополітичні рішення Китаю.

Читайте також: Глави МЗС Канади та Китаю обговорили війну в Україні

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ КНР Ван Ї заявив, що Китай і Сполучені Штати повинні подолати свої розбіжності й мирно співіснувати та пообіцяв повернення впродовж року великих китайських панд до зоопарків США.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-