У Папуа Новій Гвінеї - заворушення, у столиці оголосили надзвичайний стан

У Папуа Новій Гвінеї - заворушення, у столиці оголосили надзвичайний стан

Відео
Укрінформ
Прем’єр-міністр Папуа Нової Гвінеї Джеймс Марапе у четвер оголосив надзвичайний стан на 14 днів у столиці країни Порт-Морсбі у зв’язку із масовими заворушеннями.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Barron`s із посиланням на AFP.

«Сьогодні ми закликаємо ввести надзвичайний стан на 14 днів у столиці нашої країни», – сказав прем’єр.

Марапе оголосив, що понад 1000 військовослужбовців перебувають у стані готовності, щоб «втрутитися там, де це необхідно» відповідно до указу про надзвичайний стан. За його словами, сили оборони можуть втрутитися протягом часу дії указу, «щоб стримувати будь-які ситуації, які можуть виникнути у майбутньому».

Марапе також запевнив, що чотирьох керівників департаментів, дотичних до проблеми з нарахуванням заробітної плати поліцейським, відсторонили від роботи на 14 днів.

У середу, після оголошення поліцією Порту-Морсбі страйку через суперечки щодо заробітної плати, у країні сталися масові заворушення у столиці та місті Лае. Повідомлялося про підпал магазинів та автомобілів, а також пограбування супермаркетів протестувальниками. Наразі відомо про щонайменше п’ятнадцятьох загиблих.

Читайте також: Україна висловила солідарність з народом Еквадору на тлі заворушень

Як повідомляє ВВС, заворушення почалися після того, як у середу поліція та інші державні службовці влаштували акцію протесту біля парламенту, дізнавшись, що їхня заробітна плата була зменшена на 50%. У відповідь на це прем’єр-міністр Марапе заявив, що скорочення заробітної плати було помилкою, спричиненою комп'ютерним збоєм, який вирахував до 100 дол. із зарплат державних службовців. Він сказав, що ця помилка буде виправлена під час виплат наступного місяця. Однак така відповідь не задовольнила протестувальників, деякі з яких потім намагалися прорватися до будівлі парламенту.

Окрім цього, посольство США заявило про постріли поблизу своєї території, а посольство Китаю подало скаргу до уряду Папуа Нової Гвінеї, оскільки на кілька китайських підприємства було скоєно напад, а кілька громадян КНР зазнали поранень.

Як повідомлялося, в Еквадорі оголосили надзвичайний стан після втечі наркобарона з в'язниці.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-