Пекін закликав Вашингтон до мирного співіснування й пообіцяв повернути панд у США

Пекін закликав Вашингтон до мирного співіснування й пообіцяв повернути панд у США

Укрінформ
Міністр закордонних справ КНР Ван Ї заявив, що Китай і Сполучені Штати повинні подолати свої розбіжності й мирно співіснувати та пообіцяв повернення впродовж року великих китайських панд до зоопарків США.

Про це він сказав у промові на святковому заході в Пекіні з нагоди 45-ї річниці встановлення дипломатичних відносин між Китаєм і США, передає Укрінформ із посиланням на МЗС КНР.

«Дві великі країни Китай і Сполучені Штати не повинні конфліктувати чи протистояти одна одній, а китайсько-американські відносини більше не є факультативним питанням для двох країн чи світу. Це імператив, що потребує серйозної уваги», - заявив Ван.

За його словами, Китай прагне будувати стабільні, здорові та стійкі відносини зі США на основі взаємної поваги і сподівається, що американська сторона поважатиме вибір китайського народу та власний шлях розвитку Китаю і його основні інтереси.

«Ми готові взяти на себе зобов’язання вибудовувати стабільні, здорові та стійкі відносини між Китаєм і Сполученими Штатами на основі взаємної поваги», - наголосив міністр.

Він зауважив, що розвиток Китаю має «сильний ендогенний імпульс», що, за його словами, означає, що Китай візьме на себе більшу відповідальність за мир і підтримання стабільності у світі.

«Відродження китайської нації шляхом модернізації в китайському стилі означає, що Китай візьме на себе більшу відповідальність і відіграватиме більшу роль у світовому мирі та розвитку. Ми не маємо наміру нікого замінювати, нікого перекривати чи домінувати над кимось, не кажучи про прагнення до гегемонії», - підкреслив топдипломат.

На його переконання, попри різні суспільні системи та шляхи розвитку Китай і Сполучені Штати не повинні вступати в конфронтацію, а пріоритетом їх мирного співіснування має стати ефективне врегулювання розбіжностей.

«Головне – мати бачення та рішучість шукати спільну мову і не дозволяти розбіжностям домінувати або заважати відносинам між двома країнами», - додав Ван.

Він також пообіцяв, що до кінця цього року до Сполучених Штатів повернуться великі китайські панди, яких Китай, на тлі зростання напруженості зі США минулого року, повернув на батьківщину з Мемфіса, штат Теннессі, і Вашингтона.

Читайте також: Генерали Китаю і США уперше за півтора року провели переговори

Як повідомляв Укрінформ, лідер Китаю Сі Цзіньпін заявив про готовність працювати спільно з президентом Сполучених Штатів Джо Байденом над розвитком китайсько-американських відносин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-