Росія набирає найманців, щоб спровокувати міграційну кризу біля кордонів ЄС - експерт

Росія набирає найманців, щоб спровокувати міграційну кризу біля кордонів ЄС - експерт

Укрінформ
Російська Федерація набирає найманців в Африці нібито для війни проти України, а насправді – щоб спровокувати міграційну кризу біля кордонів Євросоюзу.

Таку думку в ефірі Українського радіо висловив керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, передає Укрінформ.

За словами експерта, ще з початку повномасштабного вторгнення російських військ міністр оборони РФ Сергій Шойгу анонсував, що вони з Близького Сходу хотіли б набрати 15 тис. "добровольців" до російських військ. Тоді приїхало близько тисячі.

"Потім вони набирали до лав "вагнерівців", інших своїх терористичних формувань. З різних країн: з Балкан, з Куби, з Близького Сходу і Африки. Але це була незначна кількість. Я хотів би звернути увагу ще на такий момент. А чому самі африканські країни і диктаторські режими там вдаються до послуг тих же терористів-вагнерівців чи інших приватних військових компаній Росії? Тому що їхні війська подекуди є неефективними. А з точки зору того, щоб їхати сюди і гинути у війні в масштабних штурмах, я не думаю, що буде велика кількість бажаючих. Але для чого Росія їх хоче набрати? Для того, щоб спровокувати міграційну кризу біля кордонів ЄС, як вони це робили неодноразово. Під виглядом найманців. А потім вони їх перекинуть під кордони і скажуть, давайте штурмуйте, створюйте проблеми там", – вважає Мусієнко.

Читайте також: Наплив нелегалів на кордон Росії з Фінляндією організовує ФСБ

Раніше Центр національного спротиву повідомив, що росіяни шукають в Африці найманців для війни проти України. Ворог очікує набрати солдатів і офіцерів для наповнення так званого Африканського корпусу. Останній РФ створює як заміну найманцям ПВК "Вагнер", які діяли в Африці, але були відправлені в зону "СВО". За даними Центру, розширення вказаного контингенту планується на території Буркіна-Фасо.

У вересні президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що режим Лукашенка продовжує цинічні атаки на східні кордони ЄС із використанням нелегальних мігрантів, але такі його дії не похитнуть солідарність серед країн ЄС та матимуть результатом лише подальше зміцнення зовнішніх кордонів та консолідацію міграційної політики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-