Глава МВС Чехії заперечив причетність празького стрільця до України

Глава МВС Чехії заперечив причетність празького стрільця до України

Укрінформ
Міністр внутрішніх справ ЧР Віт Ракушан відкинув чутки про зв’язок молодика, який влаштував масове вбивство в центрі Праги, з Україною.

Про це він сказав від час брифінгу в п’ятницю, передає Укрінформ.

Міністр звернув увагу, що ширилися чутки, нібито злочин має відношення до України. Це, запевнив політик, є дезінформацією.

«Він від народження чех, який виростав в чеській родині», - підкреслив Ракушан.

Він акцентував на тому, що фейки є дуже небезпечними, вони розхитують суспільну атмосферу, створюють страх і невпевненість і до того ж заважають роботі поліції.

Міністр уточнив дані щодо жертв. Загалом загинуло 15 людей: 13 померли прямо на місці злочину, також злочинець скоїв самогубство, 1 людина померла від ран у лікарні.

Серед 25 поранених є 3 іноземних громадян.

Постраждалих серед правоохоронців немає. Ракушан високо оцінив роботу поліції, яка запобігла більшій кількості жертв: від першого пострілу до повідомлення про смерть стрільця пройшла 21 хвилина.

Очільник МВС запевнив, що наразі жодної небезпеки немає, але поліція розпочала превентивні заходи ще вночі проти п’ятниці, адже «треба бути готовими до того, що знайдуться ті, хто буде славити цей злочин».

Очільник поліції Мартін Вондрашек своєю чергою поінформував, що наразі правоохоронці перевіряють дописи в соціальних мережах, адже вже є ті, хто висловлює симпатію до злочинця та скоєного ним, але є й такі, які погрожують родині стрільця. Вондрашек не зміг надати інформацію щодо того, чи є підтвердження, що сторінка в мережі Telegram, у якій хтось на ім'я Давід погрожував влаштувати стрілянину в навчальному закладі, є справжньою чи вона є фейком. Фахівці з кібербезпеки продовжують вивчати цю ситуацію.

Напередодні із закликом не ширити дезінформацію та не використовувати трагедію в своїх політичних або інших цілях звернувся президент ЧР Петр Павел.

Читайте також: Влада Чехії оголосила 23 грудня днем жалоби за жертвами стрілянини у Празі

Як повідомлялось, жертвами стрілянини на філософському факультеті Карлового університету 21 грудня стали 15 людей, 25 людей отримали поранення, 10 з них перебувають у важкому стані. Злочинцем, очевидно, є 24-річний студент факультету, якого підозрюють також у вбивстві інших людей останніми днями.

Фото: Tomáš Krist, MAFRA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-