Ватикан благословлятиме одностатеві пари

Ватикан благословлятиме одностатеві пари

Укрінформ
Ватикан дозволив католицьким священникам благословляти одностатеві пари, однак це не означає схвалення союзу.

Як передає Укрінформ з посиланням на Vatican News, про це йдеться в декларації Fiducia supplicans про душпастирське значення благословення, яку оприлюднила Дикастерія доктрини віри і затвердив Папа Римський.

«На прохання про благословення двох осіб, навіть якщо їхній стан як пари є «неврегульованим», рукоположений священнослужитель може дати згоду. Але запобігаючи тому, щоб цей жест душпастирської близькості містив елементи, навіть віддалено схожі з обрядом шлюбу», – йдеться у повідомленні.

Однак наголошується, що така практика не є офіційним підтвердженням статусу подружжя для одностатевої пари та не змінює «вічне вчення Церкви про шлюб».

Таким чином, декларація поглиблює «душпастирське значення благословення», даючи змогу «розширити і збагатити його класичне розуміння».

Читайте також: Ватикан дозволив трансгендерам бути хрещеними батьками

Як зазначається у декларації, існують «різні випадки, коли люди спонтанно приходять просити благословення, чи то під час паломництва, в санктуаріях, чи навіть на вулиці при зустрічі зі священником», і такі благословення «призначені для всіх, ніхто не може бути виключеним». Тому, зберігаючи заборону офіційно впроваджувати «процедури чи обряди» для цих випадків, рукоположений священнослужитель може приєднатися до молитви осіб, які «хоч і перебувають у союзі, який жодним чином не можна порівняти з подружжям, прагнуть довірити себе Господу», йдеться у декларації.

Як повідомлялося, кілька місяців тому Папа Римський Франциск заявив, що не заперечує щодо того, щоб Католицька церква благословляла одностатеві пари.

Читайте також: В Естонії узаконили одностатеві шлюби

Водночас він додав, що церква все ще вважає одностатеві стосунки «об'єктивно гріховними» і не визнає одностатеві шлюби. За його словами, церква розуміє шлюб як «стабільний і нерозривний союз між чоловіком і жінкою» і повинна уникати «будь-якого типу обряду або таїнства, які можуть суперечити цьому переконанню».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-