У РФ порушили третю справу проти журналістки Радіо Свобода Курмашевої

У РФ порушили третю справу проти журналістки Радіо Свобода Курмашевої

Укрінформ
У Росії проти утримуваної в СІЗО журналістки Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашевої порушили ще одну кримінальну справу – за статтею про «фейки» про російську армію.

Про це повідомляє проєкт Радіо Свобода «Idel.Реалії», передає Укрінформ.

Приводом для порушення справи стала книга «Немає війні. 40 історій росіян, які виступають проти вторгнення в Україну», видана Татаро-башкирською службою Радіо Свобода у листопаді минулого року. Збірка включає розповіді мешканців Поволжя, які протестували проти війни, і підготовлена на основі інтерв'ю, які виходили на сайті «Idel.Реалії» з березня по серпень 2022 року. За версією слідства, Курмашева нібито причетна до розповсюдження книги.

«Ми рішуче засуджуємо рішення російської влади висунути додаткові звинувачення проти Алсу. Журналістика - це не злочин. Настав час покласти край цьому жорстокому переслідуванню», - заявив виконувач обов'язків президента та член правління RFE/RL Джеффрі Гедмін.

Це вже третя кримінальна справа щодо Курмашевої. У жовтні суд у Казані визнав її винною в неповідомленні про друге громадянство і засудив до штрафу в десять тисяч рублів. Зараз Курмашева перебуває у СІЗО в іншій кримінальній справі – про порушення закону про "іноземних агентів".

Читайте також: У Росії продовжили арешт журналістці Радіо Свобода Курмашевій

12 грудня Верховний суд Татарстану залишив її у СІЗО. Адвокат журналістки вимагав замінити арешт на запобіжний захід, не пов'язаний із позбавленням волі, проте суд відмовив. Курмашева залишиться під вартою до 4 лютого.

Як повідомляв Укрінформ, Алсу Курмашева – громадянка США та Росії, живе у Празі з чоловіком та двома дітьми. У Росію вона приїхала 20 травня через сімейні обставини. 2 червня Курмашеву затримали в аеропорту Казані, коли вона чекала рейсу, щоб повернутись у Чехію. У неї вилучили американський і російський паспорти.

Курмашева багато років пише про проблеми національних меншин у Татарстані та Башкортостані, розповідає про громадянські ініціативи, спрямовані на захист і збереження татарської мови та татарської культури.

Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (RFE/RL) та її редакції внесені міністерством юстиції Росії до списків «іноземних агентів» у 2017 році. РВЄ/РС ніколи не визнавала правочинність цього рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-