У столиці Болгарії демонтують пам'ятник радянській армії

У столиці Болгарії демонтують пам'ятник радянській армії

Фото
Укрінформ
У столиці Болгарії Софії розпочали демонтаж монумента радянській армії, який перебуває в аварійному стані.

Про це повідомляє The Sofia Globe, передає Укрінформ.

Як зазначається, демонтаж фігур розпочався 12 грудня відповідно до розпорядження, виданого кілька днів тому губернатором району Софії Вярою Тодевою. Раніше під час перевірки фахівці дійшли висновку, що через тріщини та ерозію всередині 70-річної споруди вона становить небезпеку для населення.

Спілкуючись із журналістами на місці події, Тодева сказала, що поки що демонтовані скульптури будуть передані у державну власність та перебуватимуть під охороною.

Заклики демонтувати пам’ятник, який знаменує прихід радянських військ у Болгарію наприкінці Другої світової війни і початок комуністичного режиму, лунали впродовж багатьох років.

Читайте також: У Софії біля радянського памятника сталися сутички, є затримані

"Пам'ятник червоноармійцям-окупантам - це проблема як для Софії, так і для Болгарії. Тому що ми тут не говоримо про каміння, плити та скульптури. Ми говоримо про тінь величезної зміни, яку цей символ окупації кидає не лише на столицю, а й на всю нашу історію з моменту звільнення. Ми не просто знімаємо пам’ятник, ми повертаємо собі можливість зрозуміти історію через власну призму, а не через призму російської пропаганди", – сказав депутат Івайло Мірчев (партія "Демократична Болгарія").

Як повідомляв Укрінформ, 9 грудня у Києві демонтували пам’ятник комуністичному діячу Миколі Щорсу на перетині вулиці Симона Петлюри та бульвару Тараса Шевченка.

Фото з сайту sofiaglobe.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-