Польща вимагатиме від світу мобілізуватися задля допомоги Україні - Туск

Польща вимагатиме від світу мобілізуватися задля допомоги Україні - Туск

Укрінформ
Польща і новий польський уряд вимагатиме від усього вільного світу мобілізувати зусилля для допомоги Україні у війні з Росією.

Про це у вівторок під час виступу в Сеймі з програмою дій нового уряду Польщі заявив голова Ради міністрів Польщі Дональд Туск, передає кореспондент Укрінформу.

“У виступі, як сьогодні, ми мусимо голосно і рішуче говорити одним голосом про Україну. Cлухайте, це справа, яка мусить нас об’єднати. Ми сьогодні бачимо президента Зеленського, який намагається знову переконати світ про що ведеться гра: що напад Росії на Україну є нападом на нас усіх. Ми будемо, і я розраховую на співпрацю всіх політичних сил, голосно і рішуче вимагати повної мобілізації вільного світу для допомоги Україні в цій війні”,- наголосив Туск.

Читайте також: Прем’єр утретє: новий уряд Туска і політика щодо України

Під оплески парламенту він підкреслив, що для таких дій польського уряду “немає жодної альтернативи”.

Він підкреслив, що не може слухати деяких європейських і західних політиків, які говорять про втому від війни в Україні.

“Вони втомлені і вони говорять це в обличчя президентові України, що вони вже не мають сили, що вони виснажені. Хочу сказати, що завданням Польщі, нового уряду, а також нас усіх є голосно і рішуче віимагати від усієї західної спільноти повної рішучості щодо допомоги Україні в цій війні”, - наголосив глава польського уряду.

Читайте також: Зеленський привітав Туска з обранням на посаду прем’єра Польщі

Він додав, що робитиме це з першого дня свого перебування на посаді прем’єр-міністра.

Водночас Туск підкреслив, що повна залученість Польщі до підтримки України не означає нехтування інтересами польських перевізників чи аграріїв.

За його словам, “це не так складно: допомагати нашому союзнику, брату, дружній нам Україні, яка веде смертельний бій" і водночас дуже ретельно захищати інтереси Польщі у відносинах з кожним сусідом.

Звертаючись до польських депутатів, Туск наголосив: “Здається, до декого й зараз не дійшло, за що там (в Україні - ред.) ведеться війна. Якщо ви забули, то українці здійснили ці надзвичайні зусилля заради інтеграції України з рештою Європи, що цей бій розпочався тоді на Майдані, а його метою був вступ до ЄС”.

Він нагадав, що українці прагнули наслідувати приклад Варшави у контексті євроінтеграції.

“Сьогодні Україна спливає кров'ю тому, що українці й українки мріють про те, аби Україна була, як і інші країни Заходу, – правовою, демократичною країною, де дотримуються права людини. Це сьогодні їхні мрії, вони за це проливають кров”, - наголосив прем'єр-міністр Польщі.

Як повідомляв Укрінформ, уряд Матеуша Моравецького не отримав вотум довіри у нижній палаті польського парламенту, й ініціатива щодо внесення кандидатури голови Ради міністрів перейшла до Сейму.

Сейм Польщі обрав новим главою польського уряду Дональда Туска.

Після проголошенн Туском завдань свого уряду і дискусії у нижній палаті парламенту у вівторок відбудеться голосування за вотум довіри до нового уряду.

Вранці у середу, 13 грудня, президент Польщі Анджей Дуда має прийняти присягу у нового складу Ради міністрів.

Того ж дня Туск представлятиме Польщу на саміті Ради ЄС у Брюсселі.

Фото: sejm.gov.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-