Українці з Сектора Гази: Пили дощову воду, бо не мали грошей на бутильовану

Українці з Сектора Гази: Пили дощову воду, бо не мали грошей на бутильовану

Укрінформ
Історії українських жінок, яких зусиллями консульства нашої країни вдалося евакуювати з Сектора Гази

Одещина вдруге прийняла біженців з Сектора Гази. Евакуйованих жінок з дітьми нещодавно доправили до обласного соціального центру, де вони перебуватимуть доти, поки не вирішать, де жити далі. Це українки, які вже багато років проживали в Палестині, але через агресію ХАМАСу проти Ізраїлю і військових дій, що почалися після цього, вирішили повернутися на рідну землю. Власних речей у переселенців майже немає – втікали, у чому були. Тож усе необхідне для життя вони отримали вже у центрі. Через те, що кімнати геть невеликі, одяг доводиться складати в коробки, які стоять по кутках. Жінки радіють, що змогли врятувати своє життя та вивезти з-під обстрілів дітей, проте дуже хвилюються за долю своїх чоловіків, які змушені були лишитися у Газі.

Про те, що довелося пережити під час евакуації, жінки розповіли кореспондентам Укрінформу.

ОДЕЩИНА ПРИЙНЯЛА ВЖЕ 82 БІЖЕНЦІВ З СЕКТОРА ГАЗИ

Як розказав заступник начальника Одеської ОВА Дмитро Радулов, Одеська область прийняла вже 82-х українських громадян, яких удалося евакуювати з Сектора Гази. Ті, в кого залишилися родичі або друзі в Україні, вирушають з Обласного соціального центру до них. Ті, кому їхати нема куди, – залишаються тут.

«На сьогодні Одещина вже двічі приймала біженців з Гази, це 82 українці. В першу чергу це жінки і діти. Наразі ми маємо 19 осіб, з яких 7 дорослих та 12 дітей, які перебувають в Одесі в соціальному центрі. Вони забезпечені всім необхідним і самі мають вирішити, що робити далі – залишатися у центрі або виїжджати до іншого регіону чи країни. Тим, хто вирішить їхати, оплатять квитки. Але якщо хтось захоче залишитися – жодних обмежень у часі для них не існує», – розказав Дмитро Радулов.

У центрі родини розмістили в окремих кімнатах, кухня та ванна – загального користування. Попри скромні умови проживання, жінки не скаржаться.

Олег Тузла ОКУ обласна комунальна установа обласний центр соц псих допомоги
Олег Тузла ОКУ обласна комунальна установа обласний центр соц псих допомоги

ЖИТЛО РОЗБОМБИЛИ В ПЕРШИЙ ТИЖДЕНЬ, АЛЕ ОТРИМАННЯ ДОЗВОЛУ НА ВИЇЗД ЗАТЯГЛОСЯ

«Мені пропонували переїхати на квартиру до знайомих, але я відмовилася. В центрі мені спокійніше за дітей. Коли я йду в справах щодо оформлення документів, вони під наглядом, адже в центрі завжди ще є люди», – розказала Світлана Салім.

Жінка прожила в Секторі Гази 23 роки. Сама вона родом із Горлівки. Ще студенткою Луганського медінституту вона познайомилася зі своїм майбутнім чоловіком, з яким і поїхала на його батьківщину. У подружжя четверо дітей – доньки 23, 18, 17 і 15 років, та дві онучки.

«Там завжди було неспокійно. Але такого жаху, як відбувається зараз, ніхто не міг уявити. Ні я, ні чоловік не належимо до жодних політичних організацій, і ми почувалися більш-менш безпечно. Раніше була точкова війна, бомбардували точково. Нинішня війна не схожа на попередні ескалації», – розказує жінка.

На евакуацію родина українки чекала з початку бойових дій. Але отримання дозволу затяглося майже на місяць – адже це залежало не тільки від консульства України, а й від урядів Ізраїлю та Єгипту. Майже весь цей час родина жила у квартирі старшої доньки, бо житло Світлани розбомбили у перший тиждень війни. Про те, що дозвіл на виїзд надано, жінка дізналася, коли була на роботі у лікарні. Дістатися до КПП на єгипетському кордоні було дуже важко – тривають обстріли, постійні проблеми зі зв’язком, а перевізники заламують ціни.

«Машину для перевезення було знайти майже неможливо, таксисти вимагали величезні гроші. Мій чоловік довго не міг повернутися додому того дня, коли ми все-таки дісталися КПП», – згадує Світлана.

Старша дочка подружжя з дітьми залишилася в Єгипті – її чоловік є громадянином цієї країни, там живуть його батьки. Сама ж Світлана з молодшими дітьми опинилася в Одесі.

«Ми спочатку плакали. Не знали, що робити. Привезуть уночі в Одесу – і куди далі йти? Але нас дуже по-доброму зустріли, розмістили тут. Ті дівчата, жінки, у кого є родичі, роз’їхалися по домівках. Шість родин лишилися тут – це ті, хто з окупованих територій. Ті, кому нема куди їхати», – говорить вона.

Що робити далі – Світлана поки не вирішила. Доньки жінки виросли у Газі й погано володіють українською. До того ж вона хвилюється за чоловіка – в нього немає ніякої можливості вирватися з Сектора Гази. Там немає ні світла, ні газу, людям доводиться самим пекти хліб на вулиці з борошна, яке знайдуть. Зараз активісти разом із консульством намагаються домогтися дозволу на евакуацію чоловіків українок – але поки що результатів немає.

У СЕКТОРІ ГАЗИ ХЛІБА НЕ БУЛО, А КІЛОГРАМ СОЛІ КОШТУВАВ МАЙЖЕ 500 ГРН

Друга жінка, яка погодилася поспілкуватися з журналістами, – Тетяна Закут. Вона разом із дітьми Ланою та Ісланом також залишаються в Одесі. У Газі жінка прожила 15 років. З чоловіком познайомилася у Полтаві, де він навчався на стоматолога. Зараз у Полтаві живе мама Тетяни, але в неї крихітна квартирка, де не вистачить місця для доньки з дітьми. Отож вони теж вирішили поки залишитися у соціальному центрі.

Тетяна розказує, що вона з дітьми не могла евакуюватися вчасно через те, що до списків не потрапило прізвище її сина.

«На територію Єгипту ми потрапили 9 листопада. Там отримали "білі" паспорти, адже наші документи були прострочені. Через те, що сина не було в списках на евакуацію, його не пропустили. Я вирішила залишити доньку в Єгипті, а з сином повернулася у Сектор Гази. Ми були зовсім без грошей, жили у прихистку на території школи, що за 20 хвилин їзди від КПП. Так ми прожили 2 тижні. Щодня ходили від школи до КПП і перевіряли нові списки на евакуацію, які вивішували на воротах. Разом із сусідкою по кімнаті з прихистку ми вмовили палестинську сторону пропустити нас – це була третя спроба», – згадує Тетяна.

Жінка розказує, що під час перебування у прихистку вона бачила багато фур з гуманітаркою, які заїжджали до Сектора Гази. Речі та їжу здебільшого продавали на ринках.

«Ціни злетіли: кілограм солі коштував на українські гроші майже 500 грн. Неможливо було знайти хліб. Син разом з товаришами шукав його по всьому місту і його не було ніде. Їжі не вистачало. Ми вдосталь не напивалися водою з початку війни. Проходили по ринку та бачили півторалітрову пляшку води за 4 шекелі – це долар. Ми не могли собі цього дозволити, тож пили дощову воду», – розказує Тетяна.

За словами жінки, такі потужні бойові дії на території Сектора Гази були для всіх несподіванкою.

«Це було повною несподіванкою для всіх. Першу половину дня ми були в шоці. Це не порівняти з тим, що було раніше. Ми жили поза політикою. Чоловік у мене взагалі проти всіх цих організацій. Він говорить, що з їхнього боку – це просто заробляння грошей на стражданнях мирного населення. У нас були випадки, наприклад, коли приїжджали якісь високопосадовці з арабських країн – і в нас різко відключалося світло по всій Газі», – каже Тетяна.

Жінка дуже вдячна Україні: консул зробив усе для того, щоби її синові дозволили виїхати. В Одесі їх теж прийняли дуже гостинно.

«Дуже вразило, що попри те, що в Україні війна, консульство зробило все, щоб нам допомогти. Навіть Президент до нас приїжджав, подарував ковдри та планшети», – каже Тетяна.

Ганна Бодрова, Одеса
Фото Ніни Ляшонок

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-