Сі Цзіньпін зустрівся в Пекіні з президентами Євроради та Єврокомісії

Сі Цзіньпін зустрівся в Пекіні з президентами Євроради та Єврокомісії

Укрінформ
Лідер Китаю Сі Цзіньпін на зустрічі з президентом Європейської Ради Шарлем Мішелем і президентом Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн у Пекіні заявив, що Китай і ЄС повинні бути партнерами та постійно зміцнювати двосторонню політичну довіру.

Про це йдеться в повідомленні МЗС КНР про початок 24-го саміту лідерів Китаю і ЄС, яке є в розпорядженні Укрінформу.

У своїй промові Сі відзначив прогрес у діалозі між двома сторонами на високому рівні, вказавши, що протягом року Мішель і фон дер Ляєн здійснили візити до Китаю та взаємодія між урядом КНР та керівними інституціями ЄС принесла значні результати в стратегічній, торговельно-економічній, екологічній та цифровій сферах.

«Відносини між Китаєм і ЄС мають хороший імпульс консолідації та зростання», - підсумував Сі.

Зазначивши, що зараз «у світі відбуваються небачені за століття трансформації», він назвав Китай і Європу двома основними силами, що просувають багатополярність, підтримують глобалізацію і відстоюють різноманітність.

Читайте також: Італія повідомила Китаю про вихід з торговельної ініціативи «Один пояс, один шлях»

«Відносини між Китаєм і Європою мають важливе значення для глобального миру, стабільності та процвітання. Ми зобов’язані забезпечити більшу стабільність для світу, сильніший імпульс для розвитку, а також більше підтримки глобального управління», - сказав голова КНР.

Він зауважив, що цього року виповнюється 20-та річниця всебічного стратегічного партнерства між Китаєм та ЄС і на цій новій відправній точці відносин потрібно підвести підсумки та визначити нові цілі двостороннього всеосяжного стратегічного партнерства, орієнтуючись на тенденції розвитку світу.

«Китай і ЄС повинні бути партнерами для взаємовигідної співпраці. Нам потрібно постійно зміцнювати двосторонню політичну довіру, будувати стратегічний консенсус і посилювати взаємодію за напрямами, що становлять спільний інтерес», - наголосив Сі.

Читайте також: Головним завданням Китаю і США є розвиток стабільних двосторонніх відносин - Ван Ї

Про заяви європейської сторони китайське дипломатичне відомство наразі не повідомляє.

Як повідомляв Укрінформ, сьогодні в Пекіні проходить черговий, 24-й, саміт лідерів Європейського Союзу та Китаю, перший особистий саміт за чотири роки.

Програма зустрічі на найвищому рівні не оприлюднювалась, проте очікується, що головну увагу сторони приділять питанням торгівлі та економічної взаємодії між ними, а також війни Росії проти України.

Під час свого одноденного візиту до Пекіна Мішель, фон дер Ляєн та верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель також зустрінуться з прем’єром Держради (уряду) Китаю Лі Цяном.

Цей саміт стане останньою можливістю для нинішнього керівництва ЄС особисто поспілкуватися з очільниками Китаю, оскільки наступного року відбудуться вибори до Європейського парламенту, які призведуть до змін у керівництві блоку.

Напередодні саміту обидві сторони намагалися применшити очікування від нього.

Серед питань, які найбільше турбують ЄС, це незбалансовані економічні відносини з Китаєм, зокрема, дефіцит у торгівлі на близько 400 мільярдів євро, причиною якого в Брюсселі вважають дискримінаційну по відношенню до європейських компаній політику уряду КНР.

Китай, своєю чергою, має претензії до ЄС через запроваджені європейською стороною санкції проти деяких китайських компаній, антисубсидійного розслідування Євросоюзу стосовно китайських електромобілів та політики ЄС зі зменшення ризиків, направленої на зменшення своєї залежності від китайського імпорту, зокрема, критично важливих рідкоземельних металів та іншої сировини.

У питанні російської агресії Європейський Союз прагне переконати Пекін скористатися своїм впливом на Москву та змусити Росію зупинити війну. Очікується, що лідери ЄС приділять значну увагу дотриманню китайськими компаніями антиросійських санкцій Заходу і закликатимуть Сі вплинути на ті з них, які допомагають Росії обходити встановлені обмеження.

Зокрема, зупинити китайські приватні компанії, які експортують європейські товари подвійного призначення до Росії для її військових цілей. За словами європейських чиновників, Брюссель поки що не включив такі китайські фірми в свій останній пакет санкцій проти Росії, оприлюднений минулого місяця, проте за відсутності реакції керівництва Китаю запровадить проти них жорсткі обмеження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-