У Китаї знайшли гробницю віком 2200 років із вказаною датою поховання

У Китаї знайшли гробницю віком 2200 років із вказаною датою поховання

Фото
Укрінформ
На південному заході Китаю в муніципалітеті Чунцін археологи знайшли добре збережену гробницю часів династії Західна Хань (202 р. до н. е. – 25 р. н. е.) із чітко зафіксованим роком поховання.

Про це з посиланням на місцевий Науково-дослідний інститут культурних реліквій і археології повідомляє Xinhua, передає Укрінформ.

Розкопки проводилися поряд із великою місцевою річкою Уцзян у басейні Янцзи, де в давні часи зароджувались та розвивалися перші імператорські династії Китаю. Зараз на цій річці зводять каскад гідроелектростанцій. І щоб вберегти від руйнування історичні реліквії, науковці, місцева влада й будівельники домовилися про проведення розкопок на місцях майбутніх будівництв із подальшими захисними роботами й консервуванням археологічних об’єктів.

У Китаї знайшли добре збережену гробницю віком 2200 років із вказаною датою поховання / Фото: Xinhua

У рамках домовленостей група з понад 20 фахівців із різних місцевих археологічних установ від березня досліджувала один із районів, де в результаті було виявлено колекцію гробниць, що датуються періодом від династії Хань (202 р. до н. е. – 220 р. н. е.) до періоду «шести династій» (222–589 рр.).

Серед них найважливішою науковці вважають гробницю часів династії Західна Хань, у якій знайшли понад 600 дорогоцінних культурних реліквій, таких як лакований посуд, вироби з дерева, бамбука, кераміку та бронзові вироби. Поховання було заповнене водою, тому залишилося неушкодженим, а всі предмети в ньому добре збереглися.

Найбільше дослідників вразила не велика кількість розкопаних уцілілих артефактів, а відмінно збережений повний список поховальних предметів із чітко зафіксованими назвою, кількістю та розмірами, що містив точний запис про рік облаштування гробниці.

Провівши обчислення, вчені встановили, що її збудували в 193-му році до нашої ери.

За словами істориків, виявлена цього разу гробниця містить найбільшу кількість виробів із лакованого дерева та бамбука, коли-небудь знайдених у верхній течії річки Янцзи, а велика кількість нефритового посуду та інших цінних артефактів вказують на видатне становище похованої в ній людини.

Згідно з даними місцевих археологів, ця гробниця є найдавнішим похованням династії Західна Хань, знайденим у Китаї, із чітко зафіксованим роком поховання.

Читайте також: У Китаї знайшли гробниці з артефактами віком понад 4,5 тисячі років

Басейн Янцзи, яка вважається однією з двох найголовніших річок Китаю, називають колискою китайської цивілізації. У її дельті й вище за течією понад 5000 років тому почали формуватися перші протодержавні утворення і культури, які дали початок нинішній китайській нації.

Нині на території басейну Янцзи проживає більше 400 мільйонів людей, третина населення Китаю, виробляється 40% ВВП країни. Тут знаходиться 35% прісної води і збирається половина всього урожаю зерна та 70% рису в країні.

Як повідомляв Укрінформ, під час розкопок у провінції Ізмір, що на заході Туреччини, знайдена гончарна майстерня, вік якої понад 8 тисяч років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-