США та Швеція підписали угоду про оборонну співпрацю

США та Швеція підписали угоду про оборонну співпрацю

Укрінформ
Швеція у вівторок підписала з Вашингтоном угоду про оборонну співпрацю, яка надасть Сполученим Штатам доступ до всіх військових баз на території скандинавської країни, таким чином сприяючи зміцненню регіональної безпеки

Про це повідомляє ABC News, передає Укрінформ.

Угода була підписана в Пентагоні міністром оборони Швеції Полом Йонсоном і міністром оборони США Ллойдом Остіном, який заявив, що, додавши можливості шведських збройних сил до НАТО, "ми станемо ще сильнішими".

Йонсон наголосив, що угода "створить кращі умови для того, щоб Швеція могла отримувати підтримку від США у випадку війни або кризи".

Він також сказав шведській телерадіокомпанії SVT, що це не означає, що "всі 17 (військових баз Швеції – ред.) будуть використовуватися", але "там, де це найбільш важливо з військової точки зору, щоб мати можливість зберігати оборонне обладнання, наприклад".

Стратегічно важливий шведський острів Готланд у Балтійському морі розташований трохи більш як за 300 кілометрів від російського балтійського ексклаву Калінінграда. Сполучені Штати уклали аналогічну угоду з Норвегією у 2021 році і наразі ведуть переговори про таку угоду з членами НАТО Фінляндією і Данією.

Швеція та Фінляндія вирішили відмовитися від своєї багаторічної політики позаблоковості і подати заявку на членство в НАТО після повномасштабного вторгнення Росії в Україну минулого року. Фінляндія приєдналася до НАТО у квітні.

Читайте також: Вступ Швеції в НАТО перетворився на політичні торги між Туреччиною та Заходом - експертка

Як повідомляв Укрінформ, Туреччина і Угорщина поки не ратифікували заявку Швеції на вступ до НАТО. Зокрема спікер парламенту Угорщини Ласло Ковер заявив, що його країна не впевнена, чи потрібно ратифіковувати цю заявку.

А 16 листопада комісія у закордонних справах парламенту Туреччини ухвалила рішення відкласти обговорення питання про вступ Швеції до НАТО. При цьому в парламенті заявили, що не мають наміру прискорювати процедуру розгляду протоколу вступу Швеції в НАТО, оскільки вважають його таким самим документом, як і всі інші.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-