У Балтійському морі три країни проводять навчання із захисту підводної інфраструктури

У Балтійському морі три країни проводять навчання із захисту підводної інфраструктури

Укрінформ
Фінляндія, Естонія та Велика Британія 4-5 грудня проводять навчання у Балтійському морі з метою моніторингу і захисту підводної інфраструктури та протидії підводним військовим загрозам.

Про це повідомляють Військово-морські сили Фінляндії, передає Укрінформ.

Як зазначається, у морських навчаннях беруть участь сили ВМС Естонії та Фінляндії, Морська охорона прикордонної служби Фінської затоки та Королівський військово-морський флот Великої Британії.

Начальник Генерального штабу Фінляндії Янне Хууско зазначив, що активація плану реагування на надзвичайні ситуації країн-членів Об’єднаних експедиційних сил (JEF) і посилення морської присутності НАТО в Балтійському морі спрямовані на посилення контролю й захисту підводної інфраструктури.

«Після інциденту з Balticconnector багато країн Балтійського моря посилили співпрацю й запровадили національні заходи з морського спостереження. Ці навчання є черговим проявом нашої із союзниками здатності контролювати і захищати важливу для нас інфраструктуру», – сказав він.

Joint Expeditionary Force - це коаліція, очолювана Великою Британією, до якої також входять Естонія, Нідерланди, Латвія, Литва, Норвегія, Швеція, Фінляндія, Данія та Ісландія. Основними районами дій JEF є Балтійське море, Крайня Північ Росії і Північна Атлантика.

Читайте також: Балтійське море патрулюватимуть 20 військових кораблів країн НАТО і Швеції

Як повідомляв Укрінформ, на початку жовтня було пошкоджено газопровід, що з'єднує Фінляндію та Естонію, і два телекомунікаційні кабелі, що з'єднують Естонію з Фінляндією та Швецією.

Фінляндія, Естонія й Швеція розслідують ці інциденти як диверсії, у яких підозрюють судна, зареєстровані в Гонконгу і Росії.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляв, що НАТО разом із ЄС посилюватиме захист критичної підводної інфраструктури.

Країни-члени Об'єднаних експедиційних сил (Joint Expeditionary Force/JEF) з метою захисту підводної інфраструктури в Північній Європі виведуть 20 військових кораблів для патрулювання у Балтійському морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-