Президентка Тайваню: Китай занадто перевантажений своїми проблемами, щоб розглядати вторгнення

Президентка Тайваню: Китай занадто перевантажений своїми проблемами, щоб розглядати вторгнення

Укрінформ
Президентка Тайваню Цай Інвень вважає, що керівництво Китаю занадто перевантажене своїми внутрішніми проблемами, щоб розглядати реальну можливість вторгнення на Тайвань.

Про це йдеться в стенограмі інтерв’ю Цай виданню New York Times, опублікованій її офісом, передає Укрінформ.

«Я думаю, що китайське керівництво зараз перевантажене внутрішніми проблемами (КНР – ред.), і на мою думку, можливо, зараз для них не час розглядати масштабне вторгнення на Тайвань», - сказала Цай.

За її словами, від розв’язання збройного конфлікту Пекін сьогодні стримують внутрішні економічні та фінансові труднощі й політичні виклики всередині країни, а також те, що міжнародне співтовариство «голосно й чітко заявило, що війна не є варіантом, а мир і стабільність служать інтересам усіх сторін».

Водночас Цай переконана, що Китай намагатиметься втрутитись у вибори президента Тайваню, які відбудуться 13 січня, аби сприяти перемозі лояльного до себе кандидата.

«Китай точно хоче втрутитись у наші вибори й у цьому немає ніякого секрету… Але я впевнена, що такі спроби не будуть особливо успішними, насамперед тому, що це демократія і люди самостійно приймуть найкраще рішення стосовно наступного лідера Тайваню», - сказала вона.

Очільниця острова розповіла, що насправді Пекін на всіх виборах на Тайвані з 1996 року проводив подібні операції впливу, включаючи використання військових погроз та економічного примусу, а його масштабні кампанії інформаційного впливу як на традиційних, так і на платформах соціальних медіа добре знайомі тайванцям.

На її переконання, що замість пасивного очікування дня, коли Пекін відмовиться від такої тактики, потрібно зосередитись на зміцненні стійкості демократії та сприяти більшій єдності й довірі між різними соціальними групами, аби тайванці могли протистояти дезінформації та іншим впливам, спрямованим на сіяння ворожнечі.

Читайте також: Японія провела евакуаційні навчання на випадок нападу Китаю на Тайвань

«Коли люди твердо вірять у силу демократії, ми можемо ефективніше протистояти втручанню у вибори», - зазначила Цай.

Згідно з останніми опитуваннями громадської думки, лідером президентських перегонів на Тайвані є соратник Цай, віце-президент Демократичної прогресивної партії Лай Чінте, який, так само як і нинішня лідерка острова, виступає за незалежність Тайваню.

Пекін підтримує висуванця головної опозиційної партії Гоміндан Хоу Юі, політсила якого декларує зближення з материковим Китаєм.

Читайте також: Сі Цзіньпін: Возз’єднання Тайваню з Китаєм неможливо зупинити

Як повідомляв Укрінформ, речник Управління уряду КНР у справах Тайваню Чень Біньхуа заявив, що Китай готовий створити широкі можливості для мирного возз’єднання з Тайванем, але не допустить спрямованої на незалежність острова «сепаратистської» діяльності і нагадує тайванцям про ризики війни у разі спроби «від’єднатися».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-