Глави МЗС Естонії, Латвії та Литви теж бойкотуватимуть засідання ОБСЄ через Лаврова

Глави МЗС Естонії, Латвії та Литви теж бойкотуватимуть засідання ОБСЄ через Лаврова

Укрінформ
Міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви не будуть брати участь у Раді міністрів ОБСЄ у Скоп’є через у зв’язку з присутністю на ньому глави МЗС країни-агресорки Сергія Лаврова.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у спільній заяві міністрів закордонних справ Естонії, Латвії та Литви.

"Участь С. Лаврова у Міністерському засіданні ОБСЄ також несе ризики легітимізації агресора Росії як повноправного члена нашої спільноти вільних народів та применшення жорстоких злочинів, які скоює Росія, як і примирення з кричущим порушенням і неповагою до основоположних принципів і зобов'язань ОБСЄ з боку Росії. Ми, міністри Естонії, Латвії та Литви, не будемо брати в цьому участь і не будемо розділяти відповідальність за наслідки, до яких це призведе", - йдеться у заяві.

У заяві вказується на те, що протягом останніх двох років усі були "свідками того, як одна держава-учасниця ОБСЄ активно і жорстоко намагається знищити іншу".

Читайте також: Кулеба бойкотуватиме засідання ОБСЄ через рішення допустити на нього Лаврова

"Давайте будемо відвертими: агресивна війна і звірства Росії проти її суверенного і мирного сусіда України грубо порушують міжнародне право, в тому числі Статут ООН, і є нападом на ОБСЄ та її основоположні принципи. Ми також не бачимо нічого, окрім обструктивної поведінки Росії в самій ОБСЄ – спочатку шляхом блокування будь-якої присутності та діяльності ОБСЄ в Україні, потім шляхом блокування головування Естонії у 2024 році через повністю сфабриковані причини, а тепер шляхом блокування конструктивних рішень, спрямованих на збереження організації живою та функціональною", - зазначили три міністри.

Вони заявили, що глибоко шкодують з приводу рішення, яке уможливило особисту участь міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова у 30-му засіданні Ради міністрів ОБСЄ у Скоп'є – "це лише надасть Росії ще одну пропагандистську можливість".

Читайте також: Болгарія погодилася пропустити літак Лаврова на засідання ОБСЄ

Було наголошено на тому, що все, що зараз потрібно – "це негайне та безумовне припинення агресії Росії, виведення її військ з усіх окупованих територій, компенсація завданих збитків і повна відповідальність винних у міжнародних злочинах". Однак, "нічого з цього не відбувається", і Росія навіть віддалено не розглядає можливість дотримання своїх міжнародних зобов'язань в рамках ОБСЄ.

"ОБСЄ спочатку була створена для розбудови європейської безпеки, запобігання конфліктам і збереження миру. А Росія своїми незаконними і жорстокими діями знову і знову доводить, що вона не є партнером Європи у сфері безпеки. Насправді, сьогодні Європа потребує безпеки від Росії і проти Росії, а не разом з нею. Саме тому ми, міністри закордонних справ країн Балтії, вирішили не брати участь у Раді міністрів ОБСЄ в Скоп'є", - йдеться у заяві.

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба бойкотуватиме міністерське засідання ОБСЄ у зв’язку із заявленою присутністю на ньому глави МЗС Росії Сергія Лаврова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-