В Ісландії оголосили надзвичайний стан через загрозу виверження вулкана

В Ісландії оголосили надзвичайний стан через загрозу виверження вулкана

Укрінформ
Влада Ісландії після серії потужних землетрусів на південно-західному півострові Рейк'янес оголосила надзвичайний стан у зв'язку з підвищеною ймовірністю виверження вулкана Фаградальсф'ядль.

Про це повідомляє The Guardian, передає Укрінформ.

Влада наказала евакуюватися тисячам мешканців міста Гріндавік, розташованого за 3 км на південний захід від району, де в п'ятницю було зареєстровано підземні поштовхи. Мерія має плани евакуації на випадок виверження вулкана.

Напередодні сталися два сильні землетруси, які відчувалися у столиці Рейк'явіку, за 40 км від неї, а також уздовж більшої частини південного узбережжя країни.

Найбільший поштовх, на північ від Гріндавіка, за попередніми даними, був магнітудою 5,2.

Читайте також: В Ісландії сповільнюється виверження вулкана біля Рейк’явіка

Унаслідок землетрусу було пошкоджено дорогу, що веде до Гріндавіка, поліція перекрила трасу.

За даними Ісландського метеорологічного бюро (ІМО), з кінця жовтня на півострові зареєстровано 24 000 підземних поштовхів, зокрема майже 800 зареєстровано між 00:00 і 14:00 у п'ятницю.

IMO відзначила скупчення магми під землею на глибині близько 5 км. Якщо вона почне рухатися, це може призвести до виверження вулкана.

В Ісландії налічується 33 діючі вулканічні системи - найбільше у Європі.

Як повідомляв Укрінформ, поблизу японського острова Івото у результаті підводного виверження вулкана, яке триває від кінця жовтня у Тихому океані, утворився невеликий острів.

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-