Сербія скорочує кількість військ біля кордонів з Косовом

Сербія скорочує кількість військ біля кордонів з Косовом

Укрінформ
Командувач сербської армії генерал Мілан Мойсилович заявив, що Сербія вивела частину військових, дислокованих біля кордону з Косовом, після того як збільшила їхню кількість через стрілянину на півночі Косова.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Reuters.

"Сербія розмістила 8 350 військовослужбовців поблизу (кордону) ... з Косовом, ... та скоротила їх кількість до 4 500 на даний момент", – зазначив Мойсилович.

Він додав, що військова присутність у так званій "наземній зоні безпеки" - смузі завширшки п'ять кілометрів усередині Сербії вздовж кордону з Косовом - "повернулася до нормальної".

Сербія офіційно не підвищила рівень готовності своєї армії чисельністю 22 500 осіб, додав Мойсилович.

30 вересня Косово закликало Сербію скоротити кількість військ уздовж кордону, а 29 вересня Сполучені Штати заявили, що стежать за розгортанням сербських військ, назвавши це дестабілізуючим чинником.

Читайте також: Сербія все ще сподівається на Росію у протистоянні з Косово

Близько 50 000 сербів, які живуть на півночі Косова, не визнають інституції Приштини та вважають Белград своєю столицею. Вони часто вступали у сутички з косовською поліцією та міжнародними миротворцями, але насильство, що сталося 24 вересня, стало найгіршим протягом останніх років.

Як повідомлялося, НАТО ухвалило рішення направити додаткові підрозділи у Косово для посилення контингенту КФОР на тлі різкого загострення безпекової ситуації на півночі краю.

Унаслідок зіткнень поліції Косова з озброєними нападниками у селі Банська на півночі Косова 24 вересня загинув поліцейський, ще троє поранені.

У Косові вважають, що за озброєним угрупованням, яке влаштувало засідку на косовських поліцейських, стоїть Сербія. Уряд Сербії заперечує причетність до озброєного угруповання.

Фото: Jaroslav Pap

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-