Перша приватна компанія з Пакистану придбала російську сиру нафту - Reuters

Перша приватна компанія з Пакистану придбала російську сиру нафту - Reuters

Укрінформ
Приватна пакистанська нафтопереробна компанія Cnergyico вперше імпортувала 100 тисяч тонн російської сирої нафти марки Urals для переробки на своєму заводі в південно-західному місті Хаб.

Про це з посиланням на її представника повідомляє Reuters, передає Укрінформ. 

Пакистан почав купувати сиру нафту у Росії через низьку ціну на неї та значні додаткові знижки, які російські виробники пропонують після заборони її експорту на європейські ринки через вторгнення Росії в Україну.

Першу партію російської нафти, яка надійшла до Пакистану в червні, придбав уряд для державної Pakistan Refinery, і зараз між урядами двох країн ведуться переговори щодо другого вантажу.

Імпорт нафти з Росії пакистанськими приватними підприємствами вважається комерційно не життєздатним через ускладнену логістику, зокрема, дефіцит портових можливостей.

Читайте також: Експрезидентка Естонії виходить із ради компанії Alexela через закупівлю російського газу

Проте Cnergyico має власний причал, який може приймати танкери з глибокою осадкою, і розраховує уникнути логістичних труднощів.

Компанія управляє найбільшим нафтопереробним заводом у Пакистані з потужністю переробки 156 тисяч барелів на день (б/д), що становить одну третину національної потужності в 450 тис. б/д.

Cnergyico планує продавати всередині країни бензин і дизельне паливо, вироблене з нафти Urals, та експортувати мазут, на який зараз є великий попит на світовому ринку, завдяки чому компанія може отримати достатньо валюти.

У компанії запевнили, що провели належну перевірку та консультації із зовнішніми радниками з питань санкцій, аби переконатися, що імпорт російської нафти не порушує антиросійських санкцій.

Як пише Reuters, цього року Пакистан планує імпортувати з Росії по 100 тис. б/д, що становитиме основну частину його загального імпорту й допоможе подолати валютну кризу та стримати рекордну інфляцію. Минулого року загальний імпорт нафти в Пакистан склав 154 тис. б/д.

Якою валютою розраховувалися з російськими постачальниками, в Cnergyico відмовились коментувати. Пакистанський уряд заплатив китайськими юанями за свій перший імпорт російської нафти, і, як розповів Reuters ознайомлений із угодою співрозмовник, Cnergyico також буде платити в юанях через акредитив від китайського банку.

Читайте також: США пильнують, щоб Росія не могла продавати нафту вище «цінової стелі» - Білий дім

Водночас аналітики застерігають, що переваги російських знижок нівелюються збільшенням витрат на доставку та нижчою якістю пального, виробленого з важкої кислої сирої нафти Urals порівняно з продуктами, які отримують із нафти головних постачальників Пакистану Саудівської Аравії та Об’єднаних Арабських Еміратів.

Як повідомляв Укрінформ, парламент Болгарії у четвер, 28 вересня, схвалив постанову про поступове припинення імпорту російської сирої нафти вже до жовтня 2024 року замість до кінця наступного року. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-