У Швейцарії судять білоруського ексспецпризначенця у справі викрадення опозиціонерів у РБ

У Швейцарії судять білоруського ексспецпризначенця у справі викрадення опозиціонерів у РБ

Укрінформ
Суд у Швейцарії розпочинає розгляд справи щодо колишнього співробітника білоруського спецзагону швидкого реагування (так званого СОБРа), якого підозрюють у причетності до викрадення та вбивства наприкінці 1990-х трьох білоруських опозиціонерів.

Про це повідомляє Deutsche Welle, передає Укрінформ.

Суд над громадянином Білорусі Юрієм Гаравським розпочинається 19 вересня. Раніше чоловік зізнався, що служив у підрозділі, причетному до викрадення опонентів Олександра Лукашенка в 1999 році.

У 2019 році в інтерв’ю DW Гаравський розповів, що спецзагін у 1999 році викрав колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Захаренка, опозиційного політика Віктора Гончара та бізнесмена Анатолія Красовського у Мінську, вивіз їх за місто та вбив.

Читайте також: Європарламент відповів на «паспортне свавілля» Лукашенка щодо білорусів за кордоном

Юрій Гаравський виїхав із Білорусі у 2018 році та попросив притулку у Швейцарії.

Гаравського обвинувачують за статтею "насильницьке зникнення". Таку справу у швейцарському суді розглядають уперше. За швейцарським кримінальним кодексом, фігуранту може загрожувати до 20 років позбавлення волі.

Прокурор запросив для нього три роки позбавлення волі. При цьому в ув'язненні ексбоєць спецзагону має провести лише рік, решту два - на волі з випробувальним терміном у чотири роки.

Читайте також: Лукашенко має відповідати за агресію проти України на рівні із Путіним - Європарламент

Якщо ж суд визнає свідчення Гаравського неправдивими, його можуть засудити за введення системи правосуддя в оману.

Як повідомляв Укрінформ, Мінський міський суд заочно приговорив лідера білоруської опозиції Світлану Тихановську до 15 років колонії загального режиму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-