У G7 закликали Китай тиснути на Росію, щоб припинити агресію в Україні

У G7 закликали Китай тиснути на Росію, щоб припинити агресію в Україні

Заява
Укрінформ
Міністри закордонних справ країн "Групи семи" (G7) у вівторок закликали Китай чинити тиск на Росію з метою припинення агресії в Україні.

Про це йдеться у спільній заяві міністрів після зустрічі у кулуарах Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку, передає Укрінформ з посиланням на Reuters.

У заяві, опублікованій міністерством закордонних справ Японії, яка головує в G7, йдеться, що члени групи сподіваються, що Китай наполягатиме на негайному, повному та беззаперечному виведенні російських військ із території України.

Міністри G7 також привітали участь Китаю у зустрічі в Джидді щодо України та «ще раз закликали Китай підтримати справедливий і міцний світ, у тому числі шляхом прямого діалогу з Україною», йдеться у заяві.

Читайте також: Блінкен обговорив з заступником лідера Китаю війну в Україні

Міністри G7 «знов звернулися до третіх сторін із закликом припинити будь-яку допомогу Росії в агресивній війні, інакше їм доведеться зазнати серйозних витрат». Про які саме країни йдеться - не уточнюється.

Заява була зроблена на тлі чотириденного візиту головного дипломата Китаю Вана Ї до Росії, під час якого обидві країни, як очікується, заявлять про необхідність поглиблення політичних зв'язків, а також про можливий візит президента Володимира Путіна до Пекіна.

Минулого тижня Путін зустрівся з північнокорейським лідером Кім Чен Ином і провів переговори, в ході яких було встановлено тісніші військові зв'язки, що викликало тривогу у США та низки інших країн.

Читайте також: Саміт G20: підсумки, про які варто говорити через тиждень і не лише

Раніше The New York Times із посиланням на джерела писало, що Путін хоче отримати від КНДР артилерійські снаряди та протитанкові ракети, а Кім Чен Ин - щоб Росія надала Північній Кореї передові технології для супутників і атомних підводних човнів. Окрім того, Кім шукає продовольчу допомогу для своєї країни. У Білому домі заявили, що Путін і Кім нещодавно обмінялися листами, а візит російського міністра оборони Шойгу до Пхеньяна у липні включав обговорення угоди про зброю.

Пхеньян та Москва заперечують, що Північна Корея може постачати зброю до Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-