Австралія та Китай обговорять покращення двосторонніх відносин під час діалогу високого рівня

Австралія та Китай обговорять покращення двосторонніх відносин під час діалогу високого рівня

Укрінформ
Австралія наступного тижня направить до Пекіна представницьку делегацію високого рівня у складі урядовців, бізнесменів, науковців і представників медіа для обговорення з китайськими колегами шляхів поліпшення відносин між двома країнами.

Про це повідомляє австралійське Міністерство закордонних справ, передає Укрінформ.

Зустріч пройде 7 вересні в Пекіні в рамках 7-го австралійсько-китайського діалогу високого рівня – платформи для високопоставлених представників промисловості, уряду, наукових кіл, засобів масової інформації та мистецтва з обміну думками щодо відносин Австралії та Китаю. Цей формат був створений у 2014 році, проте останні майже чотири роки, від початку пандемії COVID-19, зібрання не проводилися.

У рамках нинішнього заходу планується обговорити всі напрямки двостороннього співробітництва, включаючи торгівлю, інвестиції, регіональну та міжнародну безпеку.

Очолить делегацію колишній міністр торгівлі Австралії з партії лейбористів Крейг Емерсон, а до її складу увійде колишній міністр закордонних справ від ліберальної партії Джулі Бішоп, аби продемонструвати двопартійну політичну підтримку зусиль уряду з поліпшення відносин із Китаєм. До неї також увійде секретарка Міністерства закордонних справ і торгівлі Ян Адамс, яка раніше працювала послом Австралії в КНР.

Китайську делегацію очолить колишній міністр закордонних справ Китаю і почесний президент Китайського народного інституту закордонних справ Лі Чжаосін.

Читайте також: Китай і Австралія після майже шести років поновлюють торгово-економічний діалог високого рівня

Дипломатичні обміни між двома великими торговими партнерами заморозилися в 2020 році, коли у відповідь на заклик Австралії розслідувати походження коронавірусу COVID-19 Китай запровадив обмеження на ввезення кількох найбільших груп товарів австралійського імпорту до КНР. Ще більше відносини погіршились у 2021 році через рішення Австралії приєднатись до тристороннього оборонного пакту з Великою Британією і США, метою якого задекларовано протидіяти китайській військовій активності в регіоні.

Напруженість зменшилася після приходу до влади в Австралії у травні 2022 року лейбористського уряду та скасування Китаєм мит на експорт австралійського ячменю.

Австралія також наполягає на усуненні перешкод для експорту омарів і вина та занепокоєна затриманням у Китаї двох австралійських журналістів за звинуваченнями у шпигунстві.

Як повідомляв Укрінформ, чотири країни – Японія, США, Австралія та Філіппіни – провели спільні військово-морські навчання в Південно-Китайському морі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-