У Росії заявляють, що вивезли понад 700 тисяч українських дітей

У Росії заявляють, що вивезли понад 700 тисяч українських дітей

Укрінформ
З початку повномасштабного вторгнення в Росію були вивезені близько 4,8 мільйона жителів України, з них понад 700 тисяч – діти.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на доповідь російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової.

В уповноваженої заявили, що на територію Росії вивезли близько 1,5 тисячі вихованців установ для дітей-сиріт або дітей, які залишилися без піклування. 288 дітей з території Донецької області були віддані в Росії в прийомні сімʼї. Діти з територій Луганської області, як стверджується, повернулися до своїх установ, проте згодом 92 дитини також були «влаштовані» до російських родин. З квітня до жовтня 2022 року в російські прийомні сімʼї «влаштували» ще 380 дітей, які залишилися без піклування батьків, з територій, контрольованих угрупуваннями «ДНР» і «ЛНР».

У звіті наголошується, що в листопаді 2022 року в безпосередній близькості від лінії фронту опинився дитячий будинок-інтернат в Олешках Херсонської області, звідки 52 вихованці з тяжкими патологіями були «тимчасово» перевезені «на безпечну територію» – до окупованого Криму.

Також у звіті підтверджується, що наприкінці літа – восени 2022 року «у звʼязку з ситуацією на лінії фронту» діти «з Херсонської, Запорізької, Харківської областей та інших територій» були відправлені «в санаторії та організації відпочинку» окупованого Криму та Краснодарського краю РФ.

Читайте також: Російські війська поранили в Україні вже 1081 дитину

Як повідомлялося, за офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували 19 546 дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно – коли батько, опікун чи свідок депортації дитини повідомив про неї Національному інформаційному бюро України. Повернути в Україну поки що вдалося 386 дітей.

17 березня Палата попереднього провадження МКС видала ордери на арешт президента РФ Путіна та уповноваженої з прав дитини Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнних злочинах - депортації та незаконному переміщенні населення, зокрема дітей, з окупованої території України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-