Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

У Мінфіну РФ чи то гроші закінчилися, чи фантазія вичерпалася

У Мінфіну РФ чи то гроші закінчилися, чи фантазія вичерпалася

Блоги
Укрінформ
Судомний пошук варіантів для наповнення бюджету

Російський уряд різко скоротив бюджетні витрати після обвалу сировинних доходів і реально розглядає не тільки введення нових податків, але й повернулись розмови про доцільність конфіскації вкладів. Такі тенденції обумовлені інтенсивно зростаючим дефіцитом бюджету та відсутністю можливості зробити запозичення для його перекриття. При цьому уряд РФ визнає, що сировинні доходи обвалилися вдвічі й навіть зміна механізму оподаткування нафти не змогла їх підвищити.

Станом на 27 травня Мінфін витратив 14 547 трлн рублів, або 48% від річного плану, згідно з даними системи “Електронний бюджет”. Доходи при цьому склали 10,66 трлн, або 40% від плану. Дефіцит федеральної казни, таким чином, сягнув 3,886 трлн рублів, або 134% від суми, закладеної в закон про бюджет.

Витрати різко зменшилися: в середньому в червні бюджет витрачав гроші зі швидкістю 44 млрд рублів на день, підрахували аналітики ММІ. Це вдвічі менше, ніж у середньому за попередні п'ять місяців – 88 млрд рублів.

"У Мінфіну чи то гроші закінчилися, чи фантазія вичерпалася", – дивуються аналітики ММІ.

Статистика за підсумками травня показала, що за п'ять місяців федеральна казна зібрала 9,818 трлн рублів податків – на 19% менше, ніж за аналогічний період роком раніше.

Нафтогазові надходження обвалилися  вдвічі – з 5,658 до 2,853 трлн рублів після того, як нафтовим компаніям довелося запровадити двозначні скидки для покупців в Індії та Китаї, а експорт газу на ключовий, європейський ринок обвалився до рівнів 1970-х років.

Витрати при цьому підскочили на 26%, до 13,23 трлн рублів, майже третину з яких – 3,9 трлн рублів – припало на таємні статті. Обсяг закритих витрат федеральної казни підскочив на 3,5 трлн рублів, підрахували експерти Інституту Гайдара, тобто майже у 10 разів.

Секретні військові витрати до кінця травня могли скласти 3,1 трлн рублів. А з урахуванням відкритих (884 млрд рублів), загальні витрати на армію та виробництво зброї до кінця травня сягнули майже 4 трлн рублів.

На тлі всього цього керівництво Росії судомно шукає варіанти для наповнення бюджету. Так, наприклад, Держдума ухвалила в першому читанні законопроєкт про податок на надприбутк для великих компаній. Крім того, в Держдумі запропонували ввести податок для "багатих москвичів". На думку деяких депутатів, необхідно підняти податок на доходи фізичних осіб до 20% для тих, хто заробляє більше 25 млн рублів на рік.

Так у Держдумі ж повернулися до обговорення можливості конфіскації вкладів у населення і як це упакувати в красиву патріотичну інформаційну упаковку. Адже вибори, які наближаються, змушують російську владу бути акуратніше з нервовим виборцем. Але, схоже, рішення про націоналізацію активів та конфіскацію вкладів уже прийнято.

Борислав Береза
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-