Що відомо про події у Бєлгородській області та що говорить Київ?

Що відомо про події у Бєлгородській області та що говорить Київ?

Укрінформ
У понеділок у Бєлгородській області Росії почалися вибухи. Із часом російські добровольці заявили про свій прихід на територію РФ і звільнення населених пунктів від режиму Путіна

Укрінформ пропонує розібратися, що сталося в середині держави-агресора і що про це кажуть різні сторони.

Як розгорталися події

Усе почалося з повідомлення «Русского добровольческого корпуса» о 9 ранку в Телеграмі, в якому закріплено відео з бійцями формування на фоні знаку на в’їзд у Безлюдовку Бєлгородської області у нічний час. Пізніше РДК опублікувало відео з Чуровичів і Любімовці на Брянщині. Дописи супроводжувалися підписами на кшталт «РДК снова на родине!» і «Борьба продолжается».

Крім РДК про своє повернення в РФ зранку заявив Легіон Свобода Росії зі зверненням, що вони не є ворогами росіян: «Залишайтеся вдома, не чиніть опір і не бійтеся: ми вам не вороги. На відміну від путінських зомбі, ми не чіпаємо цивільних і не використовуємо їх у своїх цілях. Свобода вже близько!»

Пізніше мережею поширилося відео зі знищенням прикордонного пункту ФСБ. Російські ЗМІ із посиланням на джерела заявили про пʼятьох поранених прикордонників.

Близько 13 години Легіон Свобода Росії і РДК оголосили про звільнення Козинки і пізніше Гори-Подол.

Ресурс DeepState змінив статут частин території РФ поблизу Грайворона на невідомий.

«Гору-Поділ пройдено! Легіон з РДК розпочали штурм н/п Грайворон, Бєлгородської обл. Росія буде вільною!» - це останнє повідомлення бійців про звільнення російських населених пунктів станом на вихід матеріалу. Над визволеними містами вони публікували фото біло-синьо-білих прапорів "над визволеними містами".

Інтернетом також розходилися відео зі звуками обстрілів на території російської області, польоти на низькій висоті гвинтокрилів військ РФ. На одному записі навіть вертоліт застосував теплові приманки на низькій висоті над домівками.

Реакція Кремля

Першим, хто підтвердив про події, серед представників РФ був губернатор Бєлгородської області Вʼячеслав Гладков, який заявив, що буцімто на територію Бєлгородщини зайшла «ДРГ ЗСУ». «Збройні сили РФ разом із прикордонною службою, Росгвардією та ФСБ вживають необхідних заходів щодо ліквідації противника», - зазначив Гладков.

Згодом речник Володимира Путіна Пєсков поінформував, що президентові Росії доповіли про “спробу прориву”. Він назвав події в Бєлгородській області “диверсією”, мета якої - “відвернути увагу від Бахмутського напрямку”. Пєсков сказав, що російські сили намагаються знищити “диверсантів”.

Наразі в Бєлгородській області оголошено «режим контртерористичної операції». Губернатор Гладков заявив про шістьох постраждалих з осколковими пораненнями.

Що каже Київ?

Київ, в особі радника керівника Офісу Президента Михайла Подоляка, заперечив стосунок до подій на Бєлгородщині. «Україна із цікавістю спостерігає за подіями в Бєлгородській області Росії та вивчає ситуацію, утім не має до неї безпосереднього стосунку. Як відомо, танки продаються в будь-якому російському військторзі, а підпільні партизанські загони складаються все-таки з громадян Росії", - зазначив він.

 Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов також заявив, що ситуація в Бєлгородській області є внутрішнім конфліктом, наголосивши, що сили безпеки й оборони України визволяють українську територію, щоб вийти на міжнародно визнані кордони України зразка 1991 року. «Усе, що відбувається на території РФ — це внутрішні російські конфлікти», - заявив Юсов.

Представник ГУР пояснив, що Легіон Свобода Росії та РДК розпочали операцію зі звільнення Росії від режиму Путіна з метою створення певної смуги безпеки для захисту українського цивільного населення.

Українська розвідка також дізналася, що РФ терміново проводить евакуацію сховища ядерних боєприпасів “Бєлгород-22”, що розташоване у Бєлгородської області.

Укрінформ продовжить слідкувати за подіями в Бєлгородській області.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-