Дипломатичний рейд Зеленського, Боже, бережи короля та отруєна Росія

Дипломатичний рейд Зеленського, Боже, бережи короля та отруєна Росія

Три події світу
Укрінформ
Володимир Зеленський побував у Фінляндії та Нідерландах, продовжуючи зусилля з нарощування підтримки України.

Чарльз ІІІ офіційно став британським монархом. Росія демонструє симптоми отруєння себе продуктами власної політики. Молдова та Україна опинилися на межі торгової війни.

Володимир Зеленський під акомпанемент обурення російської пропаганди здійснив візити до Фінляндії та Нідерландів. У Гельсінкі він не лише ознайомився з досвідом фінляндизації здорової людини, адже ця країна протягом всього 10 місяців подолала шлях від подачі заявки на вступ до НАТО до приєднання до Альянсу. Нагадаю, що в роки холодної війни Фінляндія зберігала нейтралітет, остаточна зміна її зовнішньополітичних пріоритетів сталася після широкомасштабного вторгнення   Росії в Україну. Володимир Зеленський також заручився підтримкою лідерів країн Північної Європи на шляху України до НАТО. У Нідерландах український президент не лише провів переговори з прем’єрами цієї країни та сусідньої Бельгії, але і побував у Гаазі, «запросивши» туди Путіна на судовий процес над російськими воєнними злочинцями.

На коронації Чарльза ІІІ Україну представляли прем’єр-міністр Денис Шмигаль та перша леді Олена Зеленська. Цей унікальний для сучасного світу захід (від попереднього вступу монарха на престол Великої Британії минуло добрих 70 років) продемонстрував відданість британців традиціям та прагнення бути завдяки цьому одним з світових центрів. До Лондона з’їхалося чимало світових лідерів, а сама церемонія проходила на синьо-жовтому килимі.

Росія почала відсувати симптоми отруєння власними терористичними діями, які з інструменту впливу на Україну поступово стали фактором внутрішньої політики. Політ невідомого безпілотника над Сенатським палацом Кремля, військово-політичні кульбіти Євгенія Пригожина, який фактично шантажував керівників Міноборони виведенням підрозділів «вагнерівців» з Бахмута, вибух автомобіля з «політруком» Захаром Прилєпіним переконливо демонструють, що поняття Росія та цивілізований світ є космічно далекими. На жаль, це досі не усвідомлює чимало західних політиків. Путіна стає все більше у режимі відео-конференції, і він нагадує віртуальну копію господаря Кремля на додачу до чуток про численних двійників.

P.S. Уряд Молдови висловив готовність приєднати до рішення Європейської Комісії про обмеження імпорту з України популярних категорій зернових. На це з Києва відповіли прозорим натяком-анонсом запровадження дзеркальних заходів для молдовського експорту в Україну, що для наших сусідів може спричинити важкі економічні наслідки. Показово, що урядове рішення було озвучене на тлі заяви президента Маї Санду, яка визнала, що Молдова почувається безпечно завдяки протистоянню українських військових російській агресії. Проте шанси на діалог між Києвом та Кишиневом зберігаються.

Євген МАГДА, Інститут світової політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-