В Ірані стратили підозрюваного у нападі на військовий парад у 2018 році

В Ірані стратили підозрюваного у нападі на військовий парад у 2018 році

Укрінформ
В Ірані стратили стратили іранця з шведським громадянством - Хабіба Чааба, якого звинувачують у причетності до смертельного нападу на військовий парад у 2018 році.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Хабіб Чааб вважається засновником сепаратистської організації, яка закликає до незалежності етнічних арабів у південно-західній провінції Хузестан в Ірані.

У багатій на нафту провінції Хузестан проживає велика арабська меншина, яка вже давно скаржиться на маргіналізацію та дискримінацію, офіційний Тегеран це заперечує.

Чааб проживав у вигнанні в Швеції протягом десяти років, поки його не викрали іранські силовики в Туреччині у 2020 році.

Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстром заявив, що його уряд закликав владу Ірану не страчувати Чааба.

Читайте також: Іранські силовики катували неповнолітніх демонстрантів - Amnesty

«Смертна кара є нелюдським та незворотним покаранням, і Швеція разом з рештою ЄС засуджує її застосування за будь-яких обставин», - сказав він.

Влада Ірану звинуватила Чааба в керівництві групою Харакат аль-Нідал, або Арабським рухом боротьби за звільнення Ахваза, яку Іран вважає терористичною організацією, що стоїть за низкою нападів на південному заході країни.

У 2018 році під час нападу на військовий парад у місті Ахваз озброєні люди відкрили вогонь по військових іранської Революційної гвардії, убивши 25 осіб, включаючи солдатів і цивільних, які спостерігали за парадом.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-