У білорусі колишнього головреда NEXTA Протасевича засудили до восьми років колонії

У білорусі колишнього головреда NEXTA Протасевича засудили до восьми років колонії

Укрінформ
Суд у білорусі засудив до восьми років колонії посиленого режиму колишнього редактора Nexta Романа Протасевича у справі про змову з метою захоплення влади. 

Про це повідомляє Настоящее время, передає Укрінформ.

Суд над ним, засновником телеграм-каналу Nexta Степаном Путілом та колишнім редактором Яном Рудиком розпочався 16 лютого. Путіло та Рудик перебувають за межами білорусі, їхня справа розглядається у порядку спеціального провадження – заочно. На суді є лише Протасевич.

Читайте також: Суд у мінську посилив звинувачення журналісту Протасевичу

В останньому слові Протасевич заявив, що хоче зробити "все можливе, щоб відшкодувати збитки", які спричинили його дії.

"Я відкрито визнаю політичну поразку. Я радий, що в якийсь момент зміг знайти в собі сили, щоб зізнатися у всьому тому, що робив, тепер відповідальність лежить на мені. Визнаю (провину - ред.), на відміну від тих, хто в тому числі зараз за кордоном і прикривається ширмою. Уся ця ситуація дозволила мені трохи інакше поглянути на життя збоку, на ті пріоритети, які неправильно були в мене розставлені", – сказав він.

Засуджений попросив суд розглянути його ситуацію з розумінням та винести справедливе рішення про покарання, яке не буде пов'язане із позбавленням волі.

Читайте також: У білорусі затримали кількох адвокатів, які захищають політв’язнів

За даними держагентства БелТА, Путіла, Рудика та Протасевича звинуватили у скоєнні не менше 1586 злочинів. Серед іншого їх звинуватили у змові з метою захоплення влади, публікацію матеріалів, які "мають деструктивні цілі", заклики протестно налаштованих громадян до актів тероризму.

Загалом у звинуваченні було 13 статей Кримінального кодексу у Путіло, 12 – у Рудика і дев'ять – у Протасевича. 13 квітня стало відомо, що Протасевича звинуватили у повторному керівництві екстремістським формуванням (частина 2 статті 361-1 КК). Крім того, за позовом генпрокуратури білорусі "на користь держави" обвинувачені повинні виплатити понад 30 млн рублів (11,9 млн доларів у еквіваленті) як компенсацію "майнової шкоди".

Генпрокурор повідомив, що слідство встановило зв'язок підсудних із раніше засудженими Сергієм Тихановським, Миколою Статкевичем, Ігорем Лосиком, Віктором Бабарико, Марією Колесниковою, а також зі Світланою Тихановською, Франаком Вячоркою і Валерієм Цепкалом, які перебувають за кордоном, повідомляє БелТА. За словами держобвинувача, Путіло, Рудик та Протасевич, крім іншого, "були причетні до розробки плану передачі державної влади Світлані Тихановській".

Читайте також: росіянка Сапега попросила лукашенка про помилування – BBC

Як повідомлялося, Роман Протасевич був затриманий у травні 2021 року внаслідок примусової посадки літака Ryanair у мінську. Після затримання він пішов на правочин зі слідством, після чого його та його подругу Софію Сапегу перевели під домашній арешт. У січні 2022 року Протасевич оголосив, що його відпустили з-під домашнього арешту, хоча кримінальну справу не припинено, давав інтерв'ю державному ТБ, писав у соцмережах і навіть нібито знайшов роботу. Сапегу засудили до шести років позбавлення волі. Вона відбуває покарання у гомельській колонії №4, де працює швачкою. У білорусі запустили процедуру її передачі до росії.

Наприкінці вересня 2020 року Протасевич пішов із Nexta та очолив проєкт журналіста та блогера Ігоря Лосика, затриманого ще до виборів, "Білорусь головного мозку".

У квітні 2022 року телеграм-канали Nexta, Nexta Live та Luxta були визнані в білорусі "терористичною організацією", їх діяльність у країні заборонена.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-