Китай заявив, що Тайвань належить йому «історично» - на спроби отримати незалежність буде реакція

Китай заявив, що Тайвань належить йому «історично» - на спроби отримати незалежність буде реакція

Укрінформ
Міністр закордонних справ КНР Цінь Ган заявив, що Тайвань історично є невід’ємною частиною Китаю.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це очільник МЗС КНР сказав під час виступу на міжнародному форумі з модернізації в Шанхаї.

«Тайвань був невід’ємною частиною території Китаю з давніх часів, і обидва береги (Тайванської – ред.) протоки належать одному Китаю. Це історія Тайваню і це статус-кво Тайваню. Повернення Тайваню до Китаю є складовою післявоєнного (після Другої світової війни – ред.) міжнародного порядку, написаного чорним по білому в Каїрській і Потсдамській деклараціях», – сказав Цінь.

Читайте також: Пекін не планує тиснути на інші країни у війні рф проти України - глава МЗС Китаю

За словами дипломата, «сепаратистські сили незалежності Тайваню» та «кілька країн, які прагнуть скористатись ситуацією», намагаються змінити статус-кво, скасувати принцип одного Китаю і досягнути його «мирного поділу».

«Це неприйнятно для 1,4 млрд китайців. Китай не втратить жодної частини своєї території, відновленої після Другої світової війни, і встановлений післявоєнний міжнародний порядок не буде змінений», – зазначив міністр, додавши, що Китай готовий відстоювати свій суверенітет і територіальну цілісність.

«Ми хотіли б чітко дати зрозуміти тим, хто прагне саботувати міжнародне законодавство в ім’я міжнародного порядку: питання Тайваню належить до корінних інтересів Китаю, і наша відповідь тому, хто спробує зруйнувати принцип одного Китаю, – ми ніколи не відступимо перед будь-яким актом, який підриває суверенітет і безпеку Китаю», – заявив очільник МЗС.

Читайте також: Китай запровадив санкції проти бібліотеки Рейгана й Інституту Гудзона

Як повідомляв Укрінформ, збройні сили Китаю планують провести щонайменше п’ять навчань у різних районах, зокрема, у Південно-Китайському морі, на тлі зростання напруженості навколо Тайваню.

Напруженість у Тайванській протоці різко зросла після 8 квітня, коли Китай розпочав триденні військові навчання навколо острова.

Навчання почалися через день після того, як президентка Тайваню Цай Інвень повернулася з короткого візиту до США, де вона зустрілася зі спікером Палати представників Кевіном Маккарті попри застереження Пекіна проти цього.

Читайте також: Перемога України у війні з рф може переконати Китай відмовитись від війни з Тайванем

Китай вважає демократично керований Тайвань своєю власною територією і стверджує, що це найважливіше та делікатне питання у його відносинах із США.

Пекін також не заявив про відмову від застосування сили, щоб взяти острів під свій контроль.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-