Косово та Сербія зобов'язалися дотримуватися угоди про нормалізацію відносин — Боррель

Косово та Сербія зобов'язалися дотримуватися угоди про нормалізацію відносин — Боррель

Укрінформ
Сербія та частково визнане Косово повністю зобов'язалися дотримуватися Угоди про шлях до нормалізації відносин.

Про це у Twitter написав верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, передає Укрінформ.

«Ми домовились. Косово і Сербія погодили Імплементаційний додаток до Угоди на шляху до нормалізації відносин», — зазначив Боррель.

Читайте також: Вучич заявив, що Сербія не передавала зброю ні Україні, ні росії

За його словами, сторони повністю зобов’язалися дотримуватись усіх статей угоди та виконувати свої відповідні зобов’язання «швидко та сумлінно».

Сторони під час зустрічі обговорювали впровадження плану з 11 пунктів, із яким погодилися минулого місяця. План відомий як франко-німецька пропозиція, за якою стояв ЄС і яка також отримала підтримку США.

Текст угоди ніколи не оприлюднювали. Однак в ЄС заявляли, що документ включає взаємне визнання офіційних документів, збільшення фінансової допомоги та інші заходи для покращення життя людей як у Сербії, так і в Косово.

Читайте також: Лідери Сербії та Косова підтримали план нормалізації відносин

Угода не передбачає взаємного визнання Косово і Сербії, але зазначає, що Сербія не буде проти членства Косова в будь-якій міжнародній організації.

Також у документі пропонується втілити угоду про створення Асоціації муніципалітетів із сербською більшістю в Косово, яку підписали ще 2013 році.

Нагадаємо: прем’єр-міністр Косово Альбін Курті заявляє, що в Косово не може існувати моноетнічного об’єднання з виконавчою владою, а президент Сербії Александар Вучич наполягає на його створенні. Він також наголошує, що Косово і Метохія, відповідно до Статуту ООН і Конституції його країни, є частиною Сербії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-