Польща зменшила імпорт нафти з росії майже до нуля – Моравецький

Польща зменшила імпорт нафти з росії майже до нуля – Моравецький

Укрінформ
На початку цього року Польща зменшила імпорт російської нафти до 10%, а в лютому-березні цей показник впаде до нуля або майже до нуля.

Про це після засідання уряду Польщі у вівторок заявив під час пресконференції у Варшаві прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

“З 2016 року ми зменшували імпорт нафти (з росії – ред.). Ми зменшили його до 10% на початку цього року, а в лютому-березні це буде нуль або близько до нуля”, - заявив Моравецький.

Він додав, що Польща могла б не отримувати законтрактовану нафту з росії, але мусила б за неї заплатити.

Глава польського уряду зазначив, що Польща “врешті допросилася європейських санкцій” (на нафту – ред.), і тому імпорт нафти з рф на початку року зменшився до 10%. Він додав, що Польща була головним натхненником запровадження проти росії такого роду санкцій.

Як повідомлялося, в суботу, 25 лютого, польська нафтогазова компанія PKN Orlen поінформувала, що росія припинила постачання нафти трубопроводом “Дружба”. Польська компанія до кінця 2024 року має контракт з російською компанією “Татнефть”. Однак вона задекларувала, що припинить імпортувати нафту у випадку запровадження Євросоюзом відповідних санкцій.

Читайте також: ЄС рішуче налаштований повністю припинити імпорт газу з росії – голова комітету

За даними PKN Orlen, після завершення контракту з Роснефть, від початку лютого цього року з російського напрямку покривалися лише менше 10% потреб Польщі у нафті. Йшлося про поставки нафти трубопроводом, на який не накладалися міжнародні санкції.

Як повідомлялося, Рада ЄС ухвалила 3 грудня рішення про встановлення граничної ціни на нафту, що експортується росією, на рівні 60 дол. США за барель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-