В Європарламенті розпочали процедуру позбавлення недоторканності двох депутатів

В Європарламенті розпочали процедуру позбавлення недоторканності двох депутатів

Укрінформ
За запитом бельгійських правоохоронців президент Європарламенту Роберта Мецола розпочала розпочала процедуру позбавлення недоторканності двох європейських депутатів.

Як повідомляє Укрінформ, про це Роберта Мецола написала сьогодні в Твіттері.

«За запитом від судової влади Бельгії я започаткувала термінову процедуру позбавлення недоторканності для двох членів Європейського парламенту. Не буде жодної безкарності. Жодної», - зазначила президент Європарламенту.

Як йдеться у офіційному повідомленні, що було оприлюднене сьогодні на сайті Європейського парламенту, перший процедурний крок до позбавлення недоторканності двох депутатів уже був зроблений, і президент Європарламенту офіційно оголосить цей запит, за першої можливості, під час пленарного засідання ЄП 16 січня. Після цього цей правовий запит буде переданий на розгляд Комітету із правових справ для надання пропозицій щодо можливого рішення.

«Від самого початку Європейський парламент зробив все, що в його повноваженнях, щоб допомогти в розслідування, і ми будемо продовжувати цю роботу, щоб не було жодної безкарності», - наголосила Мецола.

Вона оголосила про намір запровадити в Європарламенту реформи існуючих внутрішніх правил та процедур, у тому числі, щоб посилити контроль за їхнім виконанням.

За чинною процедурою позбавлення недоторканності (Правила регламенту ЄС 6 та 9), запит на таке позбавлення оголошується президентом ЄП під час пленарного засідання та надається на розгляд Комітету ЄП з правових справ (JURI). Цей Комітет призначає доповідача у справ, проводить відповідні слухання, за необхідністю, та виносить рекомендації щодо рішення на розгляд повного складу Європарламенту. Всі подібні процедурні слухання, що стосуються позбавлення недоторканності, проводяться за «зачиненими дверима».

Рекомендації Комітету приймаються під час пленарного засідання ЄП простою більшістю голосів. Після цього президент ЄП офіційно доводить це рішення до відома депутатів, яких воно стосується, а також до національної влади країн, які делегували цих політиків до складу Європарламенту.

Читайте також: Катар попередив про негативні наслідки недопуску його посадовців до Європарламенту

Як повідомлялося, 9 грудня минулого року правоохоронці Бельгії висунули обвинувачення проти чотирьох осіб у справі щодо підкупу членів Європейського парламенту з боку однієї з країн Перської затоки. Серед підозрюваних опинилася одна з 14 віцепрезидентів Європарламенту, представниця Греції соціал-демократка Єва Кайлі. Агенти Центрального управління боротьби з корупцією провели понад 15 обшуків у Брюсселі. В одного з колишніх євродепутатів під час обшуку знайшли близько 600 тисяч євро готівкою.

У зв’язку із корупційним скандалом Європейський парламент оголосив про намір заборонити доступу до своїх приміщень катарським чиновникам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-